Лични финанси

Заблуди за влиянието на технологиите върху деца

Публикувано на 9 юли 2015 от Янита Минкова

Заблуди за влиянието на технологиите върху деца

Родителите имат различни мнения за това, дали да ограничават децата си от ползването на таблети, смарт телефони и лаптопи. А какво е най-доброто решение за самите подрастващи?

Ето няколко от най-разпространените заблуди за влиянието на технологиите върху деца:

Повече време пред екрана, по-малко физическа дейност

Ограничаването на децата от телевизия, игри на лаптопа или таблета, няма да ги насърчи да играят повече навън. Според проучване на „Центъра за контрол и превенция на заболяванията“ в САЩ, децата на възраст от 6 до 11 години не правят разлика между физическата активност и прекараното време пред компютъра. Специалистите, провели проучването, смятат че дори и да бъдат ограничени от технологичните джаджи, това няма да провокира у тях желание за повече физическа дейност, защото те просто може и да не харесват спорта.  Изследователите твърдят, че затлъстяването при децата не е породено от ограниченотодвижение, а от вредната и небалансирана храна.

Видео игрите нямат никаква образователна стойност

Общоприето е, че видео игрите са вредни за децата, разсейват ги от домашните им и ги лишават от социални контакти.  Изследователи от университета в Бристол опровергават това, като откриват много игри, които са със значителна образователна стойност. Според тях приключенските, изследователските и стимулационните игри провокират в децата развитието на различни умения. Например стратегическо мислене, умения за планиране, визуална информираност, способността да обръщат внимание на детайлите, по-добра концентрация, бърза обработка на информация, дори умения за координация между визуални възприятия и физическо реагиране. Важно е да подбираш за детето си такива игри и занимания, чрез които то да развива тези умения. Така ще съчетаеш полезното с приятното.

Електронните медии пречат на грамотността

Според част от обществото, дигиталната ера отказва децата от четенето на книги и създава поколение, което прекарва твърде много време пред телевизора или лаптопа. Въпреки тези мнения, все повече се инвестира в създаването на мобилни приложения и игри, които да помогнат на децата да изградят основни умения като слушане, говорене, четене и писане. Предлагат се много електронни книги на теми, свързани с учебната дейност на децата. Вече може да се намери почти всякакъв тип детска литература и в онлайн вариант. Децата могат да учат чрез интерактивни приложения както майчиния си език, така и чужди езици. Така технологиите могат да направят ученето лесно и забавно. С правилните насоки, детето би могло да разчита на технологиите за да увеличи грамотността си.

Технологиите не насърчават творчеството

Технологиите стават все по-достъпни, за да помогнат на децата да развият своята креативност. Фотографията, например е лесно достижима с високо мегапикселовите камери на мобилните устройства. Има много приложения за обработка на снимки, които са удобни за употреба.  Чрез тях подрастващите развиват своето творческо мислене, могат да рисуват върху снимките, да им добавят текст, стикери и различни филтри, създавайки онлайн картини. Освен това, различните приложения им помагат да изследват своите таланти. Някои от тези приложения позволяват на децата да създават своя музика, да пеят песни, пишат истории или да се научат как да свирят на музикални инструменти.

Разумното използване на технологиите може да бъде от изключителна полза в ежедневните ти дейности. Чрез тях можеш да управляваш личния си бюджет, да преместиш целия си офис в телефона и дори в бъдеще да управляваш автомобила си.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации