Твоя бизнес

Запознай се с автомобилите на бъдещето

Публикувано на 18 февруари 2015 от Катя Делипавлова

Запознай се с автомобилите на бъдещето

Производителите на автомобили започват да добавят технологии в новите модели, които директно свързват мобилния телефон с колата. И това е само началото.

Днес, почти всеки автомобил предлага големи, цветни сензорни екрани, гласови команди за навигация, както и адаптивен круиз контрол, който може да ускори или да забави колата в задръстване. Тези екстри обаче са една малка част от това, което се очаква колите на бъдещето да предлагат.

Технологични нововъведения

Световните производители разработват програми, чрез които можеш да контролираш автомобила си чрез таблет или смарт часовник.

Една от водещите немски марки е разработиал и персонализиран таблет, чрез който пътниците имат директна връзка с превозното средство. Друг немски гигант залага на водачите, които използват смарт часовници. Колата ще комуникира директно с дигиталния календар в часовника, за да предложи най-удачния маршрут.

Американска компания за автомобили ще интегрира през следващата година в автомобилите си 4G LTE Wi-Fi връзка и приложение за смарт телефон за предупреждения на собственика на колата. Те ще спомагат за своевременно сигнализиране на водача за възникнал проблем в самия автомобил или опасност на пътя.

Напред в бъдещето

Вече са започнали тестове за използване на радарни сензори и цифрови фотоапарати в автомобилите, които да засичат къде има свободни места за паркиране. Данните от сензорите и апаратите ще се събират в онлайн облак, който ще предава информацията в приложения за намиране на парко места.

Работи се и по усъвършенстването на компютърното управление. Вече са разработени два прототипа, които се управляват напълно самостоятелно, без нужда от човешка намеса. Ако тестовете са успешни, в бъдеще няма да е нужно хората да имат шофьорски книжки. След като самите коли ще могат да се самоуправляват, се предвиждат и промени в екстериора и интериора на автомобила.

През следващите няколко години интелигентните устройства ще направят управлението на превозните средства по-лесно и по-приятно, отколкото когато и да било.

Всички тези промени се очаква да се отразят значително на тенденциите и перспективите на глобалния автомобилен пазар, който през 2014 г. отчете още една рекордна година по брой продадени автомобили.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации