Твоя бизнес

Изкуственият интелект в сферата на банките

Публикувано на 30 септември 2021 от Методи Пейков

Изкуственият интелект в сферата на банките

Какво е то изкуствен интелект?

На кратко казано изкуствения интелект (или на английски AI от Artificial Intelligence) се занимава с автоматизиране и оптимизация на даден процес. Или по друг начин казано това са системите, чиято цел е да използват машини, които имитират човешката интелигентност и съответното поведение. Това се постига чрез прости алгоритми и предварително дефинирани модели.

Предимствата на изкуствения интелект и как банките го използват 

Инструментите за изкуствен интелект позволяват на компаниите за финансови услуги да обработват и анализират големи количества данни, след което това помага за вземането на по-информирани и „умни“ решения. Решенията не само са „по-умни“, но и могат да се случат по-бързо.

Какви финансови решения и процеси могат да бъдат автоматизирани?

На „автопилот“ могат да бъдат пуснати широк спектър от дейности. В началото е необходима човешка намеса, докато не започне да работи изкуствения интелект. Тогава тези процеси просто трябва да бъдат контролирани. Човешката намеса е необходима отново, когато са необходими генерални промени.

Банките използват изкуствения интелект, за да предоставят на клиентите възможно най – доброто денонощно клиентско обслужване, но изкуствения интелект в банковите услуги не се ограничава само до това.

• Бюджетиране - След като механизма вече е научил какви месечни разходи имаме (или други повтарящи се разходи), той може да изчисли и да подскаже каква част от заплатата заплата трябва да бъде отделена, за да покрие тези разходи. След това AI ви помага да видите къде и колко харчите извън тези постоянни разходи.

• Спестявания - Всеки иска да спести, но подобно на влизане във форма, това може да бъде трудно. С умните технологии вече можете да зададете цели за спестяване - конкретна сума и времева рамка. AI може да разбере по колко от всяка заплата трябва да отдели за зададената цел за спестяване. Приложенията за интелигентно банкиране могат да следят напредъка към постигане на целите за спестяване и да ви известяват, когато достигнете важни етапи.

• Инвестиране – така наречените Робо-съветниците набират все по - голяма популярност. Има хибридни модели, които включват все пак и човешка помощ и опит. Например, AI може да изчисли каква сума пари можете да си позволите да инвестирате без това да се отрази на месечните ви постоянни разходи. Що се отнася до управлението на богатството, хората могат да избират в каква степен процесите да бъдат автоматизирани.

Ако си спомняте в началото на онлайн търговията хората се страхуваха да пазаруват в мрежата, за да не изложат на риск кредитните си карти. В днешни времена, особено точно в този момент, ситуация предпоставя все по – активно онлайн пазаруване. Така ще стане и с изкуствения интелект в технологиите рано или късно той ще бъде норма.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации