Лични финанси

Как да използваш умно кредитната си карта по време на пътуване

Публикувано на 15 май 2024 от Веселина Евтимова

Как да използваш умно кредитната си карта по време на пътуване

Кредитната карта може да бъде безценен спътник във всяко твое пътуване, без значение дали то е спонтанно или дълго планирано. Освен че е още един инструмент за разплащане, добре управляваната кредитна карта може да подобри изживяването ти при пътуване, без да нарушава баланса на финансовата ти сигурност.

В тази статия споделяме предимствата от умното използване на кредитна карта по време на пътувания, за да ти помогнем да извлечеш максимума от така мечтаните преживявания.

Награди и предимства за пътуване

Много кредитни карти предлагат награди и бонуси за пътуване, като например изминати мили с авиокомпания, бонус точки за хотелско настаняване или връщане на средства след направени пътни разходи. Преди пътуването е важно да провериш дали твоята кредитна карта предлага някоя от изброените опции. В случай че включва преференции, възползвай се и плати с кредитната си карта разходите за билети или резервацията в мястото за настаняване. 

Ако си любител на свободното придвижване с автомобил, то кредитната карта ще ти помогне да наемеш и автомобил под наем. Повече от компаниите, предлагащи услугата, очакват резервацията и плащането да се осъществи чрез кредитна карта. Имай предвид, че притежателите на кредитни карти, често са участници в промоции и процент от изразходваната сума може да ти бъде върната под формата на кешбек от банката издател.

Такси за трансакции в чужбина

Когато използваш кредитната си карта в чужбина, провери какви са таксите за чуждестранни трансакции. Избери кредитна карта, която има минимални или никакви такси за такива трансакции. Например, при плащания в чужда валута с кредитна карта от ПБ Лични финанси, банката не събира такса за превалутиране. По този начин можеш да се насладиш на пътуванията си, без да правиш допълнителни разходи. 

Застраховка при пътуване

Някои кредитни карти предоставят възможност за безплатна застраховка за пътуване, включително анулиране на пътуване, покритие за изгубен багаж и спешни медицински разходи. Важно е да си наясно с покритието, предоставено от твоята карта, за да пътуваш безгрижно, знаейки, че имаш сигурност в случай на непредвидени обстоятелства.

Безконтактно плащане

Възползвай се от технологията за безконтактно плащане, налична с твоята кредитна карта. Тя предоставя удобен и хигиеничен начин за извършване на плащания по време на пътуване, особено на места, където може да не се приемат пари в брой.

Бюджетиране и проследяване на разходите

С кредитна карта можеш да проследяваш и управляваш ефективно разходите си. Прегледът на трансакциите в извлеченията от кредитната карта ще ти помогне да контролираш разходите си в рамките на предвидения за екскурзии бюджет. Така още по време на пътуването ще можеш разумно и навреме да прецениш кое преживяване да добавиш или пропуснеш.

Сигурност и защита от измами

Кредитните карти предлагат сериозни мерки за сигурност, които предпазват потребителите от съмнителни трансакции. За повечето кредитни карти се прилага политика за нулева отговорност, което означава, че няма да носиш отговорност при трансакции с цел измама. И все пак, в случай на изгубена или открадната карта, незабавно докладвай на банка издател, за да предотвратиш неоторизирани плащания.

Кредитната карта е удобен и полезен финансов инструмент. От печелене на бонуси до гарантиране на финансова сигурност, твоята кредитна карта може да бъде полезен съюзник във всяко приключение. Важно е да използваш картата си отговорно, да следиш разходите си и да си запознат с правилата и условията на банката издател. Така че, преди да се отправиш на следващото си пътуване, разгледай предимствата и условията, предлагани към твоята кредитна карта, изготви план как да се възползваш от тях и се наслади максимално на преживяването.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации