Лични финанси

Три модерни и удобни начина да плащаш онлайн

Публикувано на 12 октомври 2018 от Валентина Райнова

Три модерни и удобни начина да плащаш онлайн

Онлайн пазаруването има много предимства и става все по-разпространено и в България.

Кои са модерните три начина за лесно и сигурно плащане в мрежата, и какви са предимствата и недостатъците на всеки един от тях?

Последното проучване на Евростат показа, че повече от 25% от българите пазаруват в мрежата. Сред най-честите покупки в интернет за страната ни са стоките за дома (73%), хотелските резервации (26%), билети за различни събития (15%), покупка на дрехи или спортни стоки (14%) и електронно оборудване (14%). За тези стоки голяма част от потребителите предпочитат да плащат с наложен платеж, но напоследък нараства и броят клиенти, които залагат на удобните дигитални начини на плащане. Три от най-разпространените метода са: чрез платформа за разплащане, дебитна карта или кредитна карта. Те са сред предпочитаните, защото са сигурни, лесни и бързи, но всеки от тях си има определени предимства и недостатъци.

Платформи за разплащане

Предимства: Платформите за разплащане са добра и сигурна алтернатива на плащането с наложен платеж или по банков път. Те предоставят по-бърз и удобен начин за плащане, а и са сигурни, защото работят като сейф за личните ти данни. Вместо да споделяш информацията си като номер на кредитна карта или банкова сметка, с всеки уебсайт, от който искаш да пазаруваш, личните ти данни стоят на едно централизирано и сигурно място – на платформата. Когато искаш да се разплатиш, онлайн магазинът се свързва с платформата и изисква плащането от нея. Една от най-популярните платформи в България е ePay, а международните сайтове предпочитат PayPal. Съществуват много други платформи за разплащане, защото да разчиташ на трета страна да подсигури плащането е добро решение. Така намаляваш възможността да споделиш информацията си в несигурен сайт, от който може да бъде открадната информация за сметката ти. Някои платформи предлагат и допълнителна услуга- застраховка, подобна на тази на кредитната карта, която те защитава като клиент, ако покупките ти не пристигнат или бъдеш измамен.

Недостатъци: Ако все пак се случи нещо неприятно, профилът ти на платформата ще бъде „замразен“ и няма да можеш да го използваш. А ако често ти се случва да водиш спорове със сайтове и доставчици, много е вероятно профилът ти да бъде затворен и да ти забранят използването на платформата.

Съвет: Когато пазаруваш онлайн, използвай кредитната си карта, дори и за регистриране в разплащателна платформа. Така лесно ще можеш да спреш плащане или да докажеш, че си платил, ако има нужда.

Дебитна карта

Предимства: Това е най-достъпният начин да пазаруваш онлайн. През изминалата година близо 26% от българите са плащали за покупките си онлайн с дебитна карта, което е с 8% повече от 2016 година. Друго предимство е, че няма как да изхарчиш повече пари, отколкото имаш в сметката си.

Недостатъци: Дебитната карта е свързана директно с банковата ти сметка. Затова, ако случайно информацията ти попадне в чужди ръце, може да се окажеш без пари. В такива случай е много по-трудно да докажеш, че не си използвал лично дебитната си карта. Затова много хора предпочитат да пазаруват с кредитна карта, която има определен лимит и не е свързана с банковата ти сметка и парите в нея. Друг голям недостатък е, че в много сайтове не приемат плащане с дебитни карти. За закупуването на самолетни билети, резервиране на кола под наем, запазване и плащане на хотели и други подобни трансакции в чужбина се изисква изрично използването на кредитна, а не дебитна карта.

Съвет: Най-добре остави дебитната си карта за разплащане в магазина и теглене на кеш. Но можеш да го правиш и с кредитната си карта.

Кредитна карта

Предимства: Кредитната карта е най-добрият избор за пазаруване онлайн. Тя има най-много защити и предпазва най-добре от измами. А в случай на инцидент, връщането на парите е много по-лесно и бързо, отколкото при другите две опции. Когато имаш съмнения за сигурността на плащането или имаш неясни разходи в месечното извлечение, трябва само да се обадиш на банката си. Освен това, когато пазаруваш с кредитна карта, дължимата сума обикновено се запорира и се изплаща по-късно, така че е лесно да спреш финансовата измама, особено ако активираш услугата за получаване на смс при употреба на картата. Друга защита е използването на код 3D Secure, предимствата на който ти разказахме скоро.

Недостатъци: Ако въпреки внимателното пазаруване все пак информацията ти достигне чужди ръце, кредитната ти карта ще бъде деактивирана и ще ти бъде издадена нова, което означава, че известно време няма да имаш карта.

Съвет: Използвай кредитната карта на сигурни сайтове. Можеш да си направиш кредитна карта, която да използваш само за пазаруване онлайн, така че дори да се случи нещо с нея, да не трябва да се лишаваш от удобството ѝ в ежедневието си.

Без значение кой от начините за плащане избереш, следвай няколко прости правила: пазарувай от сигурни сайтове и никога не плащай извън сайта, не пазарувай от чужди телефони или компютри и пази извлеченията си. Виж още съвети за онлайн сигурността. Разбери повече как кредитната карта може да работи за теб.

Източници: данни Евростат; данни дебитни карти Капитал

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации