Лични финанси

Как кредитната карта да работи за теб

Публикувано на 13 февруари 2017 от Кристиана Банкова

Как кредитната карта да работи за теб

Кредитната карта е изключително удобен финансов инструмент, който ти помага да управляваш по-добре личните си финанси.

Вече сме ти разказвали защо си струва да плащаш с кредитна карта. Но не забравяй, че все пак това са пари на кредит. Ето няколко прости правила, благодарение на които картата ще работи за теб и ще е удобство, а не натоварване на бюджета.

Следи внимателно баланса

Това означава да имаш ясна представа колко пари си използвал, колко време ти остава от гратисния период, кога е падежната дата на вноската ти, колко е минималната вноска и така нататък. Ето защо не изхвърляй месечното извлечение, а внимателно го разглеждай. Това ще ти отнеме около 10 минути, но ползата е огромна.

Още един съвет – не трий СМС-ите, които получаваш след плащане с картата. Не заемат много място в телефона, а в същото време винаги можеш да провериш колко си платил в близкия магазин, например.

Не закъснявай с вноските

Кредитната карта е страхотен инструмент за изграждане на добра кредитна история. А да имаш добра история е важно, защото в бъдеще ще ти даде достъп до повече финансови услуги, като по-голям потребителски кредит за реализация на проект, например. Ето защо не трябва да закъсняваш с плащането на вноската. Не е нужно да погасяваш цялата използвана сума. Достатъчно е да плащаш навреме минималната вноска и кредитното ти досие ще изглежда добре. Това е още една причина внимателно да се запознаваш с извлечението по картата, което ще ти покаже от какъв гратисен период можеш да се възполваш.

Познавай картата си

Много е важно да знаеш какъв е лимитът по картата ти, гратисния период, лихвата и всички разходи по нея. Цялата тази информация ще откриеш в договора си. Затова те съветваме да го прочетеш внимателно и при каквито и да е било въпроси да се обърнеш към финансовата институция, издала картата.

Проучи и къде, и за какво можеш да използваш картата си. Например, важи ли в чужбина и  какви са таксите за превалутиране, ако се ползва извън България. Тази информация също е в договора.

Използвай всички нива на сигурност

Сигурността при ползване на кредитна карта е много дълга тема, на която ще обърнем специално внимание в блога ни. Днес споделяме само базовите „златни“ правила:

- Помни ПИН кода си, а не го записвай някъде и не го споделяй с когото и да било.

- Ако картата ти е от ново поколение, като нашите, активирай 3D Secure код.

- И още нещо – в момента, в който установиш, че картата липсва, незабавно се свържи с издателя ѝ, за да я блокира.

Използвай картата разумно

Знаем, че е голямо изкушение да направиш импулсивна покупка с картата си. Но както казахме, това са пари на кредит и е добре да прецениш внимателно дали е абсолютно задължително да ги използваш в дадения момент. Разбира се, когато става дума за спешни разходи, за които не разполагаш с пари в брой, картата е отлично решение.

Картата е много удобен инструмент за големи покупки като техника и обзавеждане. Например с нашата ко-брандирана карта, която издаваме с търговски партньор, ползваш 5% отстъпка. Освен това можеш да вземеш стоки на изплащане при съкратена и удобна процедура.

Това бяха няколко основни правила как кредитната ти карта да работи за теб. Скоро ще споделим още полезни съвети как да управляваш финансите си разумно.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации