Лични финанси

Как да управляваш финансите си: Харчи парите си разумно

Публикувано на 2 февруари 2017 от Кристиана Банкова

Как да управляваш финансите си: Харчи парите си разумно

В няколко статии ти помагаме да се справиш успешно с личните си финанси. В първия материал ти разказахме как да планираш и следиш месечния си бюджет.

Ето и няколко предложения как да харчиш разумно парите, с които разполагаш:

Когато можеш да наемеш, не купувай

Колко често ти се е случвало да си купиш DVD и след това да го оставиш да събира прах в продължение на години? Същото се получава със списания, инструменти, къмпинг консумативи и спортни уреди. Всичко това може да бъде наето само за периода, в който ти трябва. Така не е необходимо да плащаш допълнителни пари за поддръжка. Съветваме те винаги, когато трябва да направиш избор дали да си купиш стоката или да я наемеш, да сметнеш колко често ще я използваш. Направи прост анализ на разходите, за да разбереш дали взимането под наем или закупуването на стоката е по-изгодно за теб.

Първо покрий задълженията си

В момента, в който получиш заплата си, плати всичките си задължения. Не чакай последната падежна дата, която често може да е в средата на месеца. Плащането на всичките ти задължения навреме ти спестява много нерви и пари. При забавяне на вноската за кредита плащаш лихва, като същото се отнася и за останалите битови сметки. Ако заемите ти са повече от един, с различни падежни дати и това те затруднява, помисли да оптимизираш разходите с кредит за обединяване на задълженията.

Пазарувай умно с кредитната си карта

Притежанието на кредитна карта е много удобно средство, с което можеш да купуваш различни неща без да харчиш от заплатата си, но за да ти служи добре трябва да я използваш разумно. Първо тя е един от най-популярните инструменти, с които, при правилна употреба, можеш да си изградиш добра кредитна история. Не гледай на нея като на неизчерпаем финансов ресурс, от който можеш да харчиш по всяко време. Използвай кредитната си карта за плащане на ПОС терминал, покупка на по-големи стоки за дома, плащане на самолетни билети и други по-значителни разходи. Ограничи тегленето на пари в брой, за да избегнеш начисляването на такси и по-големи лихви. В началото на месеца, винаги внасяй сумата, която си похарчил или минималната вноска, която ти е определена. Кредитната карта е много голямо удобство, но и голяма отговорност, разумното ѝ използване ще ти помага в ежедневието, а редовното ѝ обслужване ще ти гради добра кредитна история.

Отделяй за спестявания

Има много методи за спестявания, един от най-популярните е  да отделяш в началото на месеца определена сума от заплатата си и да я съхраняваш в спестовна сметка. Друг лесен начин е да си поставиш дневна сума, която да отделяш. Според финансови специалисти краткосрочните спестявания са по-ефективни от дългосрочните. Хората са по-концентрирани, когато имат краткосрочна цел. Например, ако всеки ден си отделяш по 5лв., за една седмица ще сте спестиш 35лв, а за един месец – 140 лв, което прави 1680лв. за една година.

Предлагаме ти да разгледаш и съветите ни как да си съставиш месечен бюджет, който да ти помага да управляваш по-добре финансите си.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации