Лични финанси

Безопаснo онлайн пазаруване с кредитна карта

Публикувано на 27 април 2017 от Лили Николова

Безопаснo онлайн пазаруване с кредитна карта

Все повече хора са изкушени от онлайн пазаруването. То е бързо, удобно и изгодно, но има основни правила, които трябва да спазваме при пазаруване с кредитна карта.

С развитието на интернет хората вече могат да пазаруват от целия свят, да избират най-изгодната цена и да имат достъп до стоки, които не са налични в собствените им държави. А най-бързо и удобно пазаруването става с кредитни карти. Но за да бъде пълно удоволствието от шопинга, има няколко правила, които е задължително да познаваш и спазваш. Те касаят сигурността. Така ще получиш желаните стоки и ще си спокоен за парите си.

Внимателно разгледай сайта на търговеца

Много е важно да се пазарува само от проверени и сигурни сайтове. Най-лесно това се удостоверява, ако преди името на сайта присъстват буквите https. Те обозначават, че сайтът има интегриран протокол за сигурност, който го предпазва от атаки и източване на данни. Ако видиш тези букви, можеш по-спокойно да въведеш личните си данни, защото те ще са защитени.

Вторият индикатор е ако се появява малко катинарче в лентата с адреса на сайта. То показва, че интернет браузърът ти оценява сайта като безопасен и спокойно можеш да го разглеждаш. Нещо повече – сайтът кодира личната ти информация и така я защитава.

Пазарувай от сайтове с допълнителна сигурност

Водещите издатели на кредитни карти и търговци прилагат различни похвати, с които да защитят своите клиенти. Един от тях е Dynamic 3D Secure, който се използва и при кредитните карти, издавани от БНП Париба Лични Финанси, България. Това означава, че при пазаруване с кредитна карта се изисква да въведеш парола, която само ти знаеш. Единствено след въвеждането ѝ, издателят на картата ще разреши плащането.

Не плащай извън сайта

Ако при покупка ти се отвори нов прозорец към различен от избрания сайт и поиска да въведеш данните на картата си, бягай далече. Това излизане от средата ще означава, че вече няма защита от протоколите за сигурност и риска за парите ти е голям. Често подобни прозорци са външна недобронамерена намеса в сайта на търговеца, чиято цел е присвояване на личните ти данни.

Не пазарувай от обществени компютри

За онлайн шопинг влизай само от личния си компютър, лаптоп или смартфон. Никога не ползвай клубове или обществено достъпни компютри. При тях нямаш контрол върху инсталирания софтуер и никога не знаеш дали ползвателите им не искат да добият лична информация.

Защити компютъра си

Много е важно да имаш актуална антивирусна програма. Тя ще пази личните ти данни и ще неутрализира вирусите, които искат да се доберат до тях. Периодично пускай и пълно сканиране на устройството си. Да, отнема много време, но е единственият начин да хванеш промъкнали се „търсачи“ на лични данни.

Пази извлеченията си

Отдели една папка и в нея събирай извлеченията по кредитните си карти. Така ще знаеш кога какви пари са изхарчени и внесени, а това е важно при настъпване на нежелани обстоятелства. В някои случаи това няма да ти струва и допълнителни средства. Например, извлеченията по картите на БНП Париба Лични Финанси са напълно безплатни.

И след като ти разказахме как да защитаваш картата си при онлайн пазаруване, предлагаме ти да си припомниш и кои са удобствата на пътуването с кредитна карта.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации