Лични финанси

Сигурно пазаруване онлайн или какво е 3D Secure Code

Публикувано на 17 август 2018 от Веселина Евтимова

Сигурно пазаруване онлайн или какво е 3D Secure Code

Проучванията сочат, че поне 1/3 от всички картодържатели се притесняват да пазаруват онлайн, защото не се чувстват достатъчно добре защитени.

Как да се погрижим за нашата сигурност? Има лесен и ефективен начин. Това е услугата 3D Secure Code, която осигурява допълнителна защита за теб, търговеца и банката. Получаваш код на телефона си, въвеждаш го в сайта и плащането минава. Кодът намалява риска от интернет измами и помага да се идентифицира собственика на кредитната карта. С използването на 3D Secure Code се очаква, че поне 80% от всичките оплаквания за онлайн измами могат да бъдат предотвратени.

Какво означава 3D Secure Code?

Всъщност идеята зад 3D Secure Code е, че при използване на карта има три отделни места, които я идентифицират. D в 3D Secure Code идва от английската дума Domain, която в случая означава страна. Всъщност трите страни, които проверяват картата са: търговецът, банката и MasterCard. 

Как работи?

Когато пазаруваш от сайтове, който са сертифицирани и предлагат услугата MasterCard SecureCode, ти имаш сигурността, че ще трябва да докажеш, че си картодържателят. Как? След като избереш опцията „плащане с карта“, сайтът ще поиска стандартната информация за онлайн пазаруване: име, номер на картата, срок на валидност и CVС код (тайният код на гърба на картата). След въвеждането на информацията, системата изпраща съобщение на мобилния телефон на картодържателя с допълнителен цифров код. Кодът 3D позволява на собственика на кредитната карта да въведе еднократна парола, която да потвърди притежанието на картата пред издателя. Поръчката може да бъде потвърдена само, ако представеният код е верен. Така електронният магазин, банката и собственикът са спокойни, че покупката е истинска. Целият процес отнема около минута, но дава сигурност и на трите страни, които участват в процеса.

Какви са предимствата?

Да, това е допълнителна стъпка при онлайн пазаруването, но усилието си заслужава. Когато човек се чувства сигурен, може да си позволи да пазарува спокойно онлайн и да харчи повече. А за сайтовете това също е сигурен знак, че трансакцията е истинска и след това няма да има проблеми с нея или да се наложи търговецът да връща пари.

Освен това, активирането на 3D Secure Code е напълно безплатно за потребителите на някои банки (например БНП Париба Лични Финанси), а получаването на съобщението не се таксува от мобилния оператор. Нямаш нужда от допълнителни сертификати, приложения за телефона или други усложняващи процеса стъпки.

Ако имаш високи изисквания за сигурност, 3D Secure Code е твоят най-лесен начин да си осигуриш спокойно и приятно онлайн пазаруване. А кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси имат и много други предимства като специални отстъпки при нашите партньори, нямат годишна такса обслужване и много други. Виж повече за картите  на сайта ни.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации