Лични финанси

Какво печелят децата от уроците за парите

Публикувано на 22 април 2020 от Валентина Райнова

Какво печелят децата от уроците за парите

Всеки родител трябва да инвестира във финансовата грамотност на своите деца, от което те само ще спечелят.

Много родители се страхуват или не знаят как да започнат разговора за парите с децата си и ги оставят извън финансовите теми вкъщи. Не е толкова трудно, но за сметка на това е многоважно.

Ще научат какво е бюджет

Като малки всеки ден получавахме определена сума за харчене. Имало е случаи, в които ни се отказваше нещо, което сме харесали на витрината, с мотиви като „Това не ти трябва“ или „Сега нямам пари!“.

Затова е добре всеки родител да научи своето дете какво са парите и какво е бюджет, за да може да се научи да харчи умело. Първата крачка в тази посока е да дадеш на малките определено сума за седмица и да видиш как ще се справят с разпределението й. След това можеш да опиташ за месец или повече. Така с времето детето ще се научи да си прави само бюджет и да решава за какво и кога да харчи парите, които има.

Ще се научат да спестяват

Нов телефон, видео игра, колело... децата искат всичко и веднага. Много по-лесно за теб, а и за тях, би било ако просто ги научиш да спестяват сами за нещата, които желаят. Ако детето ти иска да има нова игра, обясни му, че може да я има, ако само си спести за нея.

Може да го направи, като си отделя малка сума всеки ден, всяка седмица или да си спестява допълнителни пари, които близки и приятели му дават при различни поводи. Така ще го научиш не само какво е спестяване, но и как да си поставя дългосрочни цели.

Ще научи какво е заем

Това е важен момент от развитието на всеки, защото рано или късно ще дойде моментът, в който детето ще порасне и ще има отношения с финансови институции. Знанията за това какво е кредит, лихва, главница, падеж и други финансови термини биха им били от голяма полза. Затова не пропускай този ценен урок. Най-лесно можеш да го предадеш с примери – дай краткосрочен заем на своето дете за желаната от него покупка. Дай му и разумен срок за връщане с „наказания“ при неспазването му. Така детето ще научи много ценен урок още от рано.

Може да учи, докато се забавлява

Кой не е играл на „Монополи“? Това беше любима игра на доста поколения. Най-хубавото беше, че с нея от малки се научавахме на основни бизнес операции, какви са рисковете и последиците от решенията ни, свързани с парите. Затова, ако се чудиш какво да подариш на детето за следващия му рожден ден, „Монополи“ е много добър вариант. Още по-хубаво е, че има много модерни варианти с любими герои на децата – от „Отмъстителите“ до „Игра на тронове“ - така ще учите заедно, докато се забавлявате.

Ако все още имаш нужда от финансов урок, можеш да откриеш във „Финансовите уроци, които не научихме в училище“ и „Наръчник за родители: три финансови урока за децата“.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации