Лични финанси

Финансовите уроци, които не научихме в училище

Публикувано на 8 октомври 2018 от Валентина Райнова

Финансовите уроци, които не научихме в училище

Умението да се справяме с пари е важно, за да си осигурим спокойно ежедневие.

Определено щеше да бъде по-лесно, ако в училище учехме как да управляваме личните си финанси.

Научихме какво са проценти и как да решаваме задачи с тях, но знаем ли какво е лихва и как се изчислява? Кои са основните финансови термини? Как да си направим бюджет?

Благодарение на свободния достъп до информация, можем сами да си отговорим на тези въпроси. Първите финансови уроци, които трябва да присъстват в училище, следва да са основополагащи: как да не изхарчим веднага парите си, как да работим с кредитна карта и как да използваме месечното си извлечение. Какво още?

 

#№1: Как да задържиш парите в сметката си

 

Ако в края на заплатата винаги ти остават твърде много дни до края на месеца, значи трябва да помислиш как да намалиш разходите си. Когато получиш заплатата си, задели средства за всички задължения, които имаш да изплащаш: сметки, наем и всякакви други фиксирани и предвидени разходи. Така ще имаш ясна представа колко ти остава да харчиш през месеца. Наблюдавай един месец колко и за какво харчиш, след което си направи равносметка. Въз основа на анализа ти, разпредели доходите си по различните пера в бюджета. Бъди максимално откровен и реалистичен, когато определяш сумите, които ще похарчиш през предстоящия месец. Вече си направи бюджет. Ако успееш да се придържаш към него, ще успееш и да се справяш с финансите си.


#№2: Как да използваш правилно кредитната карта

Не всички са наясно с предимствата на кредитната карта. Тя не е просто средство да вземеш пари "назаем" на момента. Картата е много удобен инструмент за големи покупки като техника и обзавеждане. Кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси дава възможност да си купиш стока на изплащане от търговските партньори на компанията със съкратена процедура и предварително одобрение в рамките на кредитния ти лимит. Освен това ти позволява да пазаруваш не само в магазини и да плащаш в ресторанти, но и да я ползваш за онлайн покупки. С кредитната карта не трябва да се притесняваш дали имаш достатъчно пари в брой, или дали ще ти стигнат до края на месеца.

#№3: Защо е важно да четеш месечното си извлечение

Колкото и да е объркващо на пръв поглед, месечното извлечение всъщност е много лесно за разбиране. То е ежемесечна справка за всички трансакции, които си направил с картата си за един месец. Получаваш го на електронната си поща или като писмо на хартиен носител в пощенската си кутия. В извлечението можеш да видиш всичките си покупки, онлайн или офлайн, резервации за почивки, гориво за колата и въобще всеки разход, който си направил с кредитната си картата.

В месечното си извлечение ще намериш и информация за минималната дължима вноска и падежна дата, до която трябва да направиш плащането. По-добре не чакай последния срок за плащане на дължима вноска по кредитна карта, а плати дължимото колкото можеш по-скоро. Винаги разглеждай извлечението си, за да можеш да го анализираш и видиш кои разходи можеш да оптимизираш или намалиш.

Всяка банка предлага различни услуги и затова е хубаво да разгледаш добре с какви възможности разполагаш. БНП Париба Лични Финанси ти предлага различни предимства, за да използваш кредитната си карта, като гратисния период от цели 58 дни и още толкова много.

Финансовите уроци са важни и не е задължително да са скучни. Разбери как по приятен начин филмите могат да ти помогнатда научиш повече за управлението на финансите.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации