Лични финанси

Приятни финансови уроци от филмите

Публикувано на 3 април 2018 от Валентина Райнова

Приятни финансови уроци от филмите

Най-приятният начин да научиш повече за управлението на финансите си е гледането на филми.

Подбрахме пет филмови класики от последните години, които крият в себе си златни финансови уроци.  

Урок №1: Можеш да правиш пари от всичко.

Спомни си какво правеше Рей от новите серии на „Междузвездни войни“ (“Star Wars”: The Force Awakens”) преди да се занимава с джедаи и спасяване на Галактиката? Рей се препитаваше като търсеше ценни вещи, които да препродава.

>> Всяко занимание може да е източник на доход. Ако имаш работа, но търсиш нещо допълнително: огледай се добре, защото възможностите около теб са необятни.

Урок №2: Бъди честен пред себе си и банката - признай си колко можеш да отделяш на месец - реалистично. 

„Шаферки“ („Bridesmaids”) е забавна комедия, в която героинята е отдадена, но банкрутирала най-добра приятелка на булката. В един момент шаферката осъзнава, че харчи много повече пари, отколкото може да си позволи. Естествено около нея има група жени, с различни финансови възможности и нужди, които тя се опитва да впечатли непрекъснато. Забавлението не спира, но обикновено то е за сметка на шаферката.

>> За да не попадаш в неудобни ситуации, бъди реалистичен в преценката си за собствените си финансови възможности. Не поемай ангажимент да плащаш повече, отколкото можеш да си позволиш и твоята финансова история ще има щастлив край. 

Урок №3: Парите имат цена. Винаги.

Този ценен урок е сюжет на много филми и не само за италиански гангстери и екшън филми. Избрахме да го илюстрираме с комедията „Всемогъщият Брус“ (“Bruce Almighty”), в която героят на невероятния Джим Кери (Брус) се превръща в Бог. Брус става всемогъщ за около седмица и въпреки че в началото се забавлява искрено, бързо осъзнава, че парите и властта идват с много отговорности. И имат висока цена.

>> А понякога е по-висока, отколкото си заслужава да платиш.

Урок №4: Финансовият стрес вреди на здравето. 

Само някой, който не е гледал „Американски психар“ (“American Psycho”), не помни лудия поглед на Крисчън Бейл. Филмовата версия на романа на Брет Ийстън Елис е предупреждение, че не само борсата може да се срине - психическото здраве също.

>> Грижата за физическото и психическо здравето е важна. Осигури си стабилни финансови доходи и не си играй с чужди пари. Разбери как да си помогнеш при криза на личните финанси.

Урок №5: Чети добре договорите си и внимавай кого наричаш партньор.

Когато през 2010 по кината излезе противоречивият филм  „Социалната мрежа“ (“The Social Network”), той показа как Марк Зукерберг, основателят на Facebook, всъщност краде идеята за социалната мрежа от близнаците Уинкълвос. Тъй като Зукерберг и Уинкълвос нямат формален трудов договор, в който да са описани ясно условията на работа и интелектуална собственост, взаимоотношенията им свършват в съда.

>> Важно е да отделиш време да се запознаеш с правната страна на управлението на финансите си, дори и да се наложи да вземеш правен съвет. Ако имаш предприемаческа идея, направи нужните легални стъпки, за да я документираш. След това я развий. И избирай добре хората, с които правиш бизнес.

И накрая - за щастлив финал на твоята финансова история, имаш нужда от доверен и сигурен партньор. Ние от БНП Париба Лични Финанси винаги сме готови да подкрепим твоите планове. Научи как можеш да финансираш проектите си бързо и лесно онлайн.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации