Лични финанси

Важните финансови уроци като детска игра

Публикувано на 9 януари 2019 от Валентина Райнова

Важните финансови уроци като детска игра

Образователните игри с пари са отличен начин да научиш хлапето какво са парите и как се използват, преди да му връчиш първите джобни.

Умението да се справяме с пари е едно от най-важните неща, които научаваме с годините. Благодарение на него си осигуряваме спокойствие и сигурност, чувстваме се уверени и успешни. А кой родител не би искал така да се чувстват и децата му?

Има уроци, които трябва да се учат вкъщи, а не в училище. За повечето деца, темата за парите не е особено вълнуваща и може би няма да слушат с нужното внимание (все пак не е приказен разказ за безстрашен герои или вълнуващо приключение). Ако и ти самият не се чувстваш сигурен в познанията си и не си сигурен откъде да започнеш да обясняваш на детето си какво е управление на финансите, не се притеснявай. Идваме на помощ с няколко приятни и забавни предложния, които ще предадат урока, ще улеснят усвояването му и ще позволят на децата да го упражнят чрез игра.

Настолни игри

В повечето книжарници и магазини за настолни игри можеш да намериш игри, които да развихрят въображението на децата и да ги научат на основи финансови трансакции. Започни с игра като Монополи, в която децата  ще трябва да купуват и продават, да плащат такси и акумулират капитал. А и има известно количество събиране и изваждане, което ще упражни допълнително познанията по математика. Друго предимство на Монополи е, че съществува в много различни формати и издания, така че можеш лесно да избереш това, което ще е най-интересно и подходящо за възрастта на детето ти. Има и други образователни игри, които стимулират съобразителността и взимането на финансови решения. Едни от най-популярните са Ticket to Ride, Катан, Splendor и други. Разпитай в магазина и съобрази играта с годините на децата и любимата им тематика. И след това уроците за парите се превръщат в забавна игра.

Компютърни и мобилни игри

Понякога настолните игри не успяват да грабнат интереса на малките или пък не винаги имаш достатъчно време, което да отделиш за игра с тях. Ето защо мобилните устройства и компютрите идват на помощ. Малкият наследник така или иначе сигурно прекарва известно време с таблет или телефон в ръка. Избери и предложи да играе някоя финансова игра - така поне ще си спокоен, че не е чиста загуба на време, а учи и нещо полезно. За по-малките можеш да избереш игри с броене, събиране на пари или управление на ферма, в която ще се наложи да харчи ресурси, за да може да натрупа такива. А симпатичните животни и грижата за тях ще превърнат играта в истинско забавление. За тийнейджърите са по-подходящи икономически стратегии като Capitalism, чиято основна цел е играчът да развие печеливш бизнес. Ако пък детето се интересува повече от космоса, отколкото от Земята - не се притеснявай, има и игри и за него. Вместо да търгуваш с подправки и суровини, трябва да сключваш сделки с търговци от други галактики, но добрите финансови решения са си добри на всяка планета.

Ролеви игри

Много от нас са си играли пред блока на "семейство" или на "магазин". Дали с кукли или просто с другарчетата от квартала, като малки сме се упражнявали да бъдем възрастни. Поощрявай такива игри и събирай децата с приятели  по-често. В магазините за детски играчки вече предлагат страхотни миниатюрни щандове, които са толкова реалистични, че децата лесно ще забравят, че това е само игра. Ако пък такива ролеви игри не се струват достатъчно интересни на сина ти, потърси нещо от серията на LEGO или друг конструктор, който ще го мотивира да си построи магазин.

Каквото и да избереш, важното е да се забавлявате с малчугана. Така уроците ще бъдат не само добре прекарано време, но и ще е полезно. А и детето ще запомни наученото по-лесно, когато е поднесено по забавен начин от любим човек. Развихри и ти въображението си - не всяка игра трябва да се купи от магазин. Можеш сам да измислиш занимание, с което да стимулираш децата да научат повече за парите. Защо не си направите заедно банка или магазин, който продава стоки на изплащане? Това ще е и удобен начин да обясниш какво са кредитните карти и как работят. А можете и да си измислите и нарисувате собствена валута! Готов ли си за игра?

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации