Лични финанси

Наръчник за родители: три финансови урока за децата

Публикувано на 8 септември 2018 от Валентина Райнова

Наръчник за родители: три финансови урока за децата

Колкото по-рано започнеш да говориш на децата си за пари, толкова по-ефективни ще са уроците.

Някои хора от малки знаят стойността на парите и успяват да управляват успешно средствата си като възрастни. Но основните финансови уроци не се получават в училище, а вкъщи от родителите. Затова е важно по-рано да отвориш темата за парите с децата си.

Според проучване на Тексаския университет, децата се интересуват повече и по-рано от пари, отколкото предполагаш. Често пъти те се информират за парите от телевизията, музиката и интернет. За да си сигурен, че получават коректна информация и я използват, за да взимат разумни решения, помогни им с правилните съвети спрямо възрастта им. 

Защо да говориш с децата за пари? 

Според доклад на Кеймбриджкия университет, финансовите навици на децата се формират още преди да са започнали да ходят на училище. Затова колкото по-рано започнеш да се възползваш от възможностите, които ежедневието ти предлага да говориш на децата за парите, толкова по-добре за тях самите. Обяснявай им, когато сте заедно в магазина, ресторанта или дори докато се разхождате в парка. А ние сме ти подготвили три практични съвета, с които да отгледаш отговорен и практичен бъдещ потребител. 

Трябва да почакаш преди да получиш нещо

Това е първият урок, за деца между 3 и 5-годишна възраст. Тази концепция понякога затруднява и възрастните, но за децата е още по-сложно. Малките често виждат нещо и го искат веднага. Децата, които от рано научават, че удовлетворяването на желанията изисква време, обикновено се превръщат в по-успешни възрастни, които контролират по-добре финансите си.  

Когато детето ти си хареса нещо в магазина следващия път, кажи му, че ще трябва да си спести пари, за да го получи. Ако още не си го запознал с концепцията за парите, тази възраст е изключително подходяща. Вече сме ти разказвали как можеш да обясниш какво са парите по достъпен за децата начин с игри. Никога не е твърде рано да започнеш. Важен елемент при пазаруването с деца до 5 години е да не им купуваш нещо всеки път. Те не трябва да свикват с идеята, че всяко влизане в магазин ще им носи придобивка.  

Избери за какво да харчиш парите си 

Когато детето е на възраст между 6 и 10 години, добра идея е да му обясниш, че парите не са безкраен ресурс и понякога свършват. Затова е много важно да взимаш мъдри решения как ще ги харчиш. За да разбере още по-лесно този урок, детето ще има нужда от касичка за парите, които да събира и да харчи, както предпочете. Можеш дори да му помогнеш да си постави финансови цели, за да се научи как го правят възрастните.  

Започни да си поставяш финансови цели 

След като детето навърши 11 години, можеш да започнеш да даваш по-сериозни уроци и финансови цели. Например, обясни разликата между това да спестяваш с краткосрочни цели и с дългосрочни такива. Поставете си заедно някоя дългосрочна цел - нещо по-скъпо от играчка. Така детето ще има повече възможности да вземе решение дали да изхарчи джобните си пари за нещо малко или да ги задели, за да е по-близо до голямата си цел. Особено ако има склонност да харчи пари или да иска дребни неща като безалкохолни и снаксове, шоколадови яйца и дребни играчки. 

Освен това, сигурно вече ще сте решавали задачи от домашното по математика с проценти, което ще помогне да обясниш лихвите. Помогни му да разбере как работи лихвата като дадеш за пример бюджета на семейството и спестяванията.  

Децата са готови да научат повече за парите от момента, в които могат да броят. За да ги превърнеш в разумни потребители и да си сигурен, че ще се справят с финансите си, научи ги на тези важни уроци. И не забравяй, че най-лесно се учи с личния пример, който им даваш. 

Ако не си сигурен как да започнеш разговора за пари с детето си, погледни в нашите съвети как да говориш с детето си за пари. А за да му помогнеш да разбере по-добре как да борави с тях, виж нашия кратък наръчник по финанси за деца

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации