Лични финанси

Финанси за деца: Какво са парите?

Публикувано на 3 юли 2017 от Кристиана Банкова

Финанси за деца: Какво са парите?

След третата си година децата започват да разбират, че парите са средство, което могат да разменят, за да получат нещо.

Те асоциират ваденето на портфейла ти като действие, след което, ще получат нещо в замяна. Това са първите знания, които детето ти придобива за парите. Но това, което може би не разбира е, какво точно представляват парите и как се озовават в портфейла ти. Подготвихме ти няколко полезни съвета, как да им обясниш.

Бартер

Обясни на детето си как са произлезли парите. Започни от там, че в началото хората са нямали пари и, за да се снабдяват с нещата, от които са имали нужда, са си разменяли стоки – това се нарича бартер. Използвали са раковини, животни, скъпоценни камъни и др. Така са търгували помежду си. Например срещу 10 яйца си купуваш хляб, 10 кокошки обаче са били равни на едно прасе. Не винаги тези бартери са били честни, а и е било трудно стоките да бъдат разнасяни от място до място. Тъй като бартерът се е оказал много труден начин за разплащане между хората те намерили по-лесен, като започнали да правят монети от сребро и злато. Те били лесни за носене и събиране. Всяка стока и услуга се равнявала на определен брой монети (пари).

Пари

Разкажи на детето си, че парите идват в различни форми и размери и се използват, за да плащаш с тях за всичко необходимо. В повечето страни парите са два вида: монети, които са изработени от метал и различни по размер банкноти, които са направени от хартия. Всяка монета и банкнота има различна стойност. Покажи на детето си видовете стотинки и му обясни тяхната стойност. Разкажи му и за банкнотите и как изглежда всяка от тях. Още на 5-6 годишна възраст доста деца могат да смятат лесни числа или суми. Научи го как се казва всяка стотинка и банкнота. Така те ще могат да сметнат, че две монети от 50 стотинки правят 1 лев или 2 банкноти от 5 лева правят 10 лева.

Игри

Има различни игри, с които да научиш детето си как да разпознава парите. Дай му купичка пълна с монети и го помоли да ги сортира по стойност. След като го направи му обясни стойността на всяка момента и поискай да ти каже с кои монети може да направи 50 стотинки, 1 лев или 2 лева. След това го помоли да ти покаже, с кои монети ще плати нещо, което струва, например 1 лев и 50 стотинки. След като практикувате това вкъщи го накарай, когато сте в магазина, да отброи сумата за хляб и мляко.

Това е първият урок, който трябва да преподадеш на детето си. Финансовите уроци са много важни за неговото развитие, за да се научи да бъде отговорно към парите. Още полезни съвети за детските финанси може да научиш от нашия наръчник по финанси за деца.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации