Лични финанси

Наръчник по финанси за децата

Публикувано на 1 юни 2015 от Катя Делипавлова

Наръчник по финанси за децата

Какво можеш да направиш, за да научиш детето си на финансова грамотност?

Това е често задаван въпрос от родителите. Ето защо подготвихме наръчник, с който да се ориентираш какво трябва да знае детето ти според възрастта му: 

Децата на 2-3 години

В тази възраст децата още не могат да разберат стойността на парите, но могат да започнат да разпознават различните видове монети.
Един от начините да се научат е под формата на игра. Всяка монета има различна големина, цвят и стойност. Показвай на детето от различните монети и го подканвай да ги познава, така с времето ще се научи и да ги използва
Друга начин, с който детето ще се забавлява и учи, е играта на магазин. С нея ще стимулираш въображението му и ще го въведеш в основите на търговията.

Децата на 4-5 години

Подходяща възраст, в която можеш да включиш детето в седмичното пазаруване. Всяка верига магазини обозначава намалените си стоки и промоционални оферти с цветни етикети, различни от всички останали. Обясни на детето си, че продуктите, обозначени с тези стикери, са с по-ниски цени и така се пестят пари. Превърни пазаруването в игра, като го помолиш да открива продуктите, обозначени с промо стикер. Тази игра ще му помогне да цени парите и да харчи разумно.

Децата на 6-8 години

Това е възрастта, в която дето тръгва на училище и ще започне да получава джобни. Един добър повод е да го заведеш в банков клон и да му отвориш спестовна сметка. Най-добрият начин да научиш детето как да харчи и спестява е чрез личен пример. Покажи му как на практика в семейството се съставя месечен бюджет, как се прави списък за пазаруване и как се разпределят парите между всички нужди.

Децата на 9-12 години

В тази възраст е добре да вдигнеш нивото на играта в магазина, като научиш детето си да разчита етикетите с цените на  стоките. То вече познава цифрите и знае кое струва по-малко и кое е повече. В този период е важно да му обясниш как да избира стоките спрямо цена и качество.

Децата над 13 години

В тинейджърската възраст детето е достатъчно голямо, за да има свой личен бюджет. Сега е моментът и да се научи правилно да го управлява. Можеш да му направиш дебитна карта, с която да се разплаща и тегли пари. Може да следи наличността по сметката си с помощта на мобилно приложение.

Финансовите уроци са много важни за развитието на децата, за да се научават да бъдат отговорни към приходите и разходите си, да спестяват и управляват личния си бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации