Лични финанси

4 стъпки за перфектна лятната ваканция

Публикувано на 14 май 2015 от Янита Минкова

4 стъпки за перфектна лятната ваканция

За да се насладиш максимално на дългоочакваната почивка, е добре да отделиш нужното време за организация и подготовка.

Ето как да се справиш с подготовката в 4 лесни стъпки:

#1 Започни с планирането

Когато избираш периода на почивката си, добре е първо да се консултираш с колегите в офиса, за да няма изненади. Не забравяй, че в началото на лятото цените са по-ниски отколкото в пиковия сезон. Ако избереш началото или края на сезона, освен средства ще си спестиш и навалиците по плажовете. Друг вариант е да разделиш отпуската си през няколко от слънчевите месеци и да се насладиш на две или три пътувания.

#2 Избери дестинацията

Друг важен аспект от планирането е изборът между българското черноморие и релакс извън страната. Ако се спреш на някой от европейските плажове, те съветваме да си запазиш all inclusive пакет, който  ще ти спести доста средства. Ако си решил да разнообразиш лятото си с екзотична дестинация, можеш да финансираш пътуването с потребителски кредит. Така с няколко вноски, без да натоварваш личния си бюджет, можеш да се насладиш на Малдивите или някой италиански курорт.

#3 Стягай багажа

След като си избрал дестинацията и си запазил хотел, идва ред на приготвянето на багажа. Отдели си достатъчно време и опиши всичко нужно в списък, за да не забравиш нещо. Провери какво ще е времето, защото дори и през лятото не са изключени изненади от дъжд или по-хладно време.

#4 Защити дома си

Преди дълго пътуване е добре да се погрижиш за сигурността на дома, докато те няма. Ето защо те съветваме да не държиш ценни документи или вещи, като бижута например, на лесно достъпни места. Предупреди някой от съседите да наглежда жилището ти в твое отсъствие, за да може при евентуален проблем да могат да се свържат с теб. Помоли близък приятел или член от семейството да посети дома ти няколко пъти в твое отсъствие. Преди да заминеш се увери, че си затворил всички прозорци и си изключил уредите, както и разклонителите с включена техника към тях.

Важни фактори за цялостната подготовка на пътуването са също дали търсиш интересна и спокойна семейна почивка или приятелска екскурзия из Европа. Както и дали ще пътуваш със самолет или със собствената си кола до желаната дестинация. Във втория случай не трябва да забравяш и подготовката на автомобила като част от успешната организация. Отделеното време в проучване и подготовка, ще ти гарантира спокойствие по време на дългоочакваната почивка.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации