Лични финанси

Интересна и спокойна семейна почивка в Гърция

Публикувано на 2 септември 2014 от Катя Делипавлова

Интересна и спокойна семейна почивка в Гърция

Все повече българи заменят родното Черно море с отдих в Гърция и всяко лято се отправят към плажовете на Халкидики. Защо?

Най-напред защото е близо, а и лесно може да се стигне. Полуостровът на Бяло море е на около 380 километра от София и на около 420 километра от Пловдив. Освен това има няколко удобни гранични пункта, през които може да се премине – „Кулата”, Илинден”, „Маказа” и „Златоград”. След няколко години, с построяването на магистрала „Струма” до Халкидики, от София ще се стига много по-бързо, отколкото до Бургас, например.

Друга причина за големия наплив към Гърция е, че там просто е много хубаво. Морето е чисто, обслужването е на високо ниво, а храната просто трябва да се опита. Не на последно място, южната ни съседка предлага за всекиго по нещо – от шумни курорти тип „Слънчев бряг”, през спокойни курортни градчета до закътани къмпинги, които обаче предлагат перфектни условия за туристите. Всичко това може да се открие и на Халкидики.

И така, да тръгваме

Ако човек тръгне от София, най-добре е да поеме по „царския” път през Благоевград, Сандански и Кулата. Малко след границата започва и първата магистрала в Гърция, която отвежда туриста до втория по големина град в страната – Солун или Тесалоники, както му казват гърците. Един съвет от нас, независимо, че ще те разберат, използвай гръцките наименования, тъй като местните жители са доста чувствителни на тази тема.

Препоръчваме ти да спреш за почивка в Солун. Градът предлага много забележителности и ако искаш да ги обиколиш всичките, ще ти трябват поне 2 дни. Все пак, задължителните за посещение са „Бялата кула”, площад „Аристотелис” и църквата „Св. Димитър”, в която се съхраняват мощите на светеца. Всички те са разположени доста близо и можеш да ги обиколиш за час-два. Ако решиш и да се подкрепиш в някоя таверна, се получава една прилична почивка.

Халкидики

След Солун магистралата навлиза в нашата крайна дестинация – Халкидики. Не се учудвай на българската реч, която ще те залее отвсякъде. Хиляди наши сънародници ходят на море там, особено през месеците май, юни, септември и дори октомври. Тогава освен, че температурите са по-поносими, но и цените са по-ниски в сравнение с пика на сезона през юли и август. Всъщност, на повечето места цените са като в България, но в евро.

Полуостровът има 3 разклонения, наречени ръкави. Първото се казва Касандра. То е за по-младите туристи, предлага много клубове и нощни заведения и малко напомня на родните курорти. Най-източният, трети ръкав, е Атон. Почти две трети от него са забранени за достъп, тъй като там е обособена монашеската република и единствените жители са служителите на многобройните манастири. Средният ръкав е Ситония – перфектното място за спокойна семейна ваканция и тема на нашия разказ.

Ситония

Магистралата свършва при градчето Неа Муданиа. От там поемаш на изток като следваш табелите за Никити, което е първото по-голямо селище на Ситония. От него започва и пътят, който обикаля целия ръкав и така можеш да се насладиш на невероятната му красота.

Този път ще те отведе до Неос Мармарас. Това е мястото за търсачите на интензивен нощен живот на Ситония. Постоянните му жители са под 3 000, но през лятото броят им надвишава 20 000. По главната му улица има много барове и ресторанти, а близо до селището е най-доброто голф игрище в Гърция.

Само на два километра от Неос Мармарас е луксозният курорт Порто Карас. Тук любителите на виното могат да дегустират местни сортове в избата над курорта. Тя е създадена от корабния магнат Янис Карас, който построява курорта.

Следващата спирка е едно от най-красивите места в Гърция - Порто Куфо. Това е малко рибарско селище, в което се намира най-голямото естествено пристанище в Гърция. В превод името му означава „глухо пристанище” и според легендите старите му обитатели го нарекли така, защото в залива не се чувал шумът на морето. През Средновековието в залива са се криели пирати.

Мястото изглежда диво и почти недокоснато от човека, заслужава си да се види. Малкото хотели и къмпинг в района са разположени в заливчетата в околността, с пясъчен плаж и кристално синя вода.

На един километър от Порто Куфо, на висок бряг, е разположена таверната „Панорама”. От нея се открива невероятна гледка към Бяло море и тя е идеално място за семейни снимки и селфита.

Любителите на къмпингуването ще открият своя рай в Каламитци. Това е страхотно място за каравани и палатки. Освен това има и бунгала, разположени в маслинова горичка. Мястото е пълно с българи, така че няма опасност да се почувстваш като чужденец.

На източния бряг на Ситония е и курортното градче Вурвуру. То е разположено в изключително живописен залив. Тук са едни от най-красивите плажове в Гърция и морето наистина е „до колене” много метри навътре.

Обратно към България

След почивката идва най-неприятният момент – прибирането. Предлагаме ти да не повтаряш маршрута, по който си пристигнал, а от Ситония да поемеш на изток към Кавала. Градът е много интересен и има какво да се види. Задължителни са крепостта, от която има страхотна гледка към о-в Тасос, аквeдуктът и пристанището. На път за България можеш да си купиш и прясна беломорска риба, която ще ти излезе много по-изгодно отколкото в роден магазин. Затова е добре да имаш хладилна чанта.

След Кавала пътят минава през малкото спокойно градче Драма и продължава към ГКПП „Илинден”. От там до София са около 3.5 часа спокойно каране.

Ако сме те изкушили с този разказ, все още не е късно да се отправиш на спокойна семейна ваканция в Ситония. А ние можем, да ти предложим финансиране на пътуването с потребителски кредит.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации