Лични финанси

Екскурзия с автомобил из Европа

Публикувано на 26 март 2015 от Катя Делипавлова

Екскурзия с автомобил из Европа

Да планираш пътешествие с кола е предизвикателство, но и много вълнуващо преживяване.

Ето няколко неща, които не трябва да забравяш, ако си решил да пътуваш с автомобил из Европа:

Подготовка на колата

Преди да се отправиш на дълъг път е много важно да подготвиш автомобила си. Най-икономично ще ти излезе пътуването, ако колата ти е с дизелово гориво. Те харчат по-малко и разходът ти ще е значително по-малък. Ако ползваш кола с бензинов двигател, трябва да планираш по-голям бюджет за гориво. Задължително колата ти трябва да мине цялостен преглед и да бъдат отстранени всички повреди, които могат да причинят проблеми по време на дългия преход. Провери гумите, те са най-важните компоненти, свързани с безопасността на движение, защото са единствената част от автомобила, осъществяваща контакт с пътя.

Прегледай  какво е нивото на маслото, състоянието на гумените съединения, на акумулатора и не на последно място състоянието на въздушния филтър. Последният може да повлияе на разхода на гориво с до 10%. Оборудвай колата с всичко необходимо за път: инструменти, крик, здрава резервна гума, жилетка, триъгълник и аптечка.

Застраховка

Когато се отправяш на такова пътешествие, трябва да снабдиш автомобила си със застраховка "Зелена карта". Тя представлява стандартизирано удостоверение за сключена Застраховка Гражданска отговорност. Картата ти е необходима, само ако преминаваш през страни, които не са членки на Европейския съюз. Добре е, освен за колата, да се погрижиш и за себе си, като си направиш туристическа застраховка за периода на пътуването. Тя ще покрие разходите ти при евентуален инцидент, настъпил по време на пътуването.

Планиране

Най-приятната част, преди да се отправиш на път, е планирането на пътуването. То включва избор на страните, които ще посетиш, местата, където ще отседнеш и маршрута до тях.

В интернет можеш да откриеш много добри сайтове, с които да определиш маршрута си. Там са посочени – време, за което ще изминеш определено разстояние, както и коя част от пътя е магистрала. Можеш да видиш и приблизително колко гориво ще изхарчиш, но имай предвид, че това все пак зависи от скоростта и автомобила ти. По магистралите в Европа има такси, така че трябва да си предвидиш определена сума, която се заплаща при всяко преминаване, на определени пунктове. Те варират в различните европейски държави. Можеш да ги избегнеш, като минеш по заобиколни маршрути, но това доста ще удължи пътя ти.

Следваща стъпка е да определиш местата за почивка, престой и нощувка. Покрай повечето пътища и около градовете има много приятни мотели и хостели. Те не са никак скъпи и определено са с доста приличен вид.

Организирай приятелите си и планирай незабравимо пътешествие. Можеш да не плащаш  цялото пътуване на куп, а да го финансираш с потребителски кредит. Така ще разсрочиш разхода за него напред във времето и няма да натовариш месечния си бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации