Лични финанси

Екскурзия с автомобил из Европа

Публикувано на 26 март 2015 от Катя Делипавлова

Екскурзия с автомобил из Европа

Да планираш пътешествие с кола е предизвикателство, но и много вълнуващо преживяване.

Ето няколко неща, които не трябва да забравяш, ако си решил да пътуваш с автомобил из Европа:

Подготовка на колата

Преди да се отправиш на дълъг път е много важно да подготвиш автомобила си. Най-икономично ще ти излезе пътуването, ако колата ти е с дизелово гориво. Те харчат по-малко и разходът ти ще е значително по-малък. Ако ползваш кола с бензинов двигател, трябва да планираш по-голям бюджет за гориво. Задължително колата ти трябва да мине цялостен преглед и да бъдат отстранени всички повреди, които могат да причинят проблеми по време на дългия преход. Провери гумите, те са най-важните компоненти, свързани с безопасността на движение, защото са единствената част от автомобила, осъществяваща контакт с пътя.

Прегледай  какво е нивото на маслото, състоянието на гумените съединения, на акумулатора и не на последно място състоянието на въздушния филтър. Последният може да повлияе на разхода на гориво с до 10%. Оборудвай колата с всичко необходимо за път: инструменти, крик, здрава резервна гума, жилетка, триъгълник и аптечка.

Застраховка

Когато се отправяш на такова пътешествие, трябва да снабдиш автомобила си със застраховка "Зелена карта". Тя представлява стандартизирано удостоверение за сключена Застраховка Гражданска отговорност. Картата ти е необходима, само ако преминаваш през страни, които не са членки на Европейския съюз. Добре е, освен за колата, да се погрижиш и за себе си, като си направиш туристическа застраховка за периода на пътуването. Тя ще покрие разходите ти при евентуален инцидент, настъпил по време на пътуването.

Планиране

Най-приятната част, преди да се отправиш на път, е планирането на пътуването. То включва избор на страните, които ще посетиш, местата, където ще отседнеш и маршрута до тях.

В интернет можеш да откриеш много добри сайтове, с които да определиш маршрута си. Там са посочени – време, за което ще изминеш определено разстояние, както и коя част от пътя е магистрала. Можеш да видиш и приблизително колко гориво ще изхарчиш, но имай предвид, че това все пак зависи от скоростта и автомобила ти. По магистралите в Европа има такси, така че трябва да си предвидиш определена сума, която се заплаща при всяко преминаване, на определени пунктове. Те варират в различните европейски държави. Можеш да ги избегнеш, като минеш по заобиколни маршрути, но това доста ще удължи пътя ти.

Следваща стъпка е да определиш местата за почивка, престой и нощувка. Покрай повечето пътища и около градовете има много приятни мотели и хостели. Те не са никак скъпи и определено са с доста приличен вид.

Организирай приятелите си и планирай незабравимо пътешествие. Можеш да не плащаш  цялото пътуване на куп, а да го финансираш с потребителски кредит. Така ще разсрочиш разхода за него напред във времето и няма да натовариш месечния си бюджет.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации