Лични финанси

Как да подготвиш семейния автомобил за топлия сезон?

Публикувано на 7 май 2015 от Янита Минкова

Как да подготвиш семейния автомобил за топлия сезон?

Летният сезон е най-активния период през годината за дълги пътувания към далечни дестинации.

Преди да се отправиш на път, ти предлагаме няколко съвета как да подготвиш автомобила си за топлия сезон.

Климатик

Провери дали климатикът е в изправност, защото може охладителният агент да е влошен и да има изтичане на течност. При установяване на повреда, не винаги се налага подмяна на целия климатик. Може само да долееш охладителна течност, която ще е достатъчна за безпроблемно лятно пътуване. Ако при включване на климатика се разнесе неприятна миризма, тогава е необходимо да предвидиш антисептично почистване на радиатора – изпарителя на климатика и въздуховодите.

Двигател

Много е важно, след студения период, да направиш профилактика на системата на охлаждане на двигателя. Неизправността на такива авточасти, като термостат или вентилатор, може да ти струва много скъпо, особено на дълъг път.

Спирачки

През студения период хлъзгавите и мокри пътища създават по-голяма предпоставка за честата употреба на спирачките на автомобила. Ето защо е добре да обърнеш внимание на  работата на спирачната система.

Почистване

Препоръчваме ти да направиш цялостно измиване на колата с вода под високо налягане. Преди лятото трябва да бъдат почистени  всички авточасти отвътре и отвън, защото през зимата се наслояват  кал и сол, които при наслагване могат да причинят повреди  в бъдеще.

Оборудване

След като си сигурен, че колата ти е готова да потегли към морето или планината е добре да не забравиш да я оборудваш. Според правилника задължително трябва да имаш: аптечка, светлоотразителна жилетка, триъгълник, пожарогасител, резервни крушки за фаровете, резервна гума и помощни инструменти. Съветваме те да добавиш и моторно масло. Дори и да си го проверил преди тръгването е добре да имаш в резерва. При евентуален проблем с двигателя ще можеш да долееш, за да се придвижиш до подходящо място за отстраняване на повредата. Не забравяй и крик, за да  имаш готовност да смениш гума при необходимост.

За комфортно пътуване

За приятно и спокойно пътуване те съветваме да си подготвиш свежа и приятна музика за пътя, защото не на всякъде има радио обхват. Зарядното устройство за кола, също е полезно да е с теб, за да може телефонът ти винаги да е с пълен капацитет на батерията. Когато пътуваш с децата си е добре да предвидиш и забавления за тях. На пазара се предлагат подходящи игри , с които да се  занимават по време на дългото пътуване.

Добре е да предвидиш напитки и храна за из път. Съветваме те да правиш чести почивки, за да може  през цялото време да си съсредоточен и спокоен зад волана. Най-важно е да  шофираш внимателно и да не  надценяваш собствените и на автомобила възможности.

Ако все още не си планирал лятната си почивка, е добре да започнеш, защото изгодните оферти се изчерпват бързо. За всяка екскурзия е нужно да предвидиш разходите  и да си направиш добра сметка. Ако не искаш да натоварваш бюджета си, можеш да се възползваш от потребителски кредит и да разсрочиш разхода  във времето.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации