Лични финанси

Три идеи за умно управление на кредита

Публикувано на 17 юли 2018 от Веселина Евтимова

Три идеи за умно управление на кредита

Няма нищо по-хубаво от това да осъществиш плановете си. Често разчитаме на потребителски кредит, за реализация на целите си. Обикновено след първоначалната еуфория за възможностите, които ти е предоставил полученият кредит, идва и съмнението как ще го изплатиш.

Много често си помагаме с кредит, за да да изплатим новата кола, да направим наложащ ремонт, да подпомогнем образованието на детето. Използваме кредитната си карта за почивка и пътувания в чужбина, както и за дребни разходи преди заплата.  Понякога един кредит не ни е достатъчен.  С всяко следващо задължение, съмненията ни дали ще се справим с погасяването, се увеличават.

Всъщност няма нищо страшно. С правилно бюджетиране и реални очаквания колко можеш да плащаш всеки месец, взимането на кредит е просто поредната банкова трансакция. Предлагаме ти три практични съвета, които ще ти помогнат да направиш процеса по-ефективен и да изплатиш задълженията си по-бързо. Трябва ти само мотивация и малко време за математика.

Преди да започнем, обаче  е хубаво да напишеш на един лист хартия всичките си задължения, при това в детайли. Колко дължиш, за какво, в какъв срок, с каква лихва и колко си изплатил дотук. И, разбира се, колко е месечната ти лихва. Няма как да вземеш решение, без да имаш цялата информация пред себе си. А и така нагледно виждаш кое е най-голямото ти задължение и кое ще генерира най-висока лихва.

1. Плати първо задължението с най-високата лихва

От математическа гледна точка, това е най-доброто решение за бюджета ти- ако изплатиш първо това задължение, ще си спестиш големи лихви. Не трябва, обаче да забравяш да плащаш минимума по другите си задължения, докато плащаш този. Все пак не искаш да ти се натрупва лихва, било то и по-ниска.

С този метод можеш да изплатиш по-бързо дългът си, особено ако намериш някакъв допълнителен източник на доход. Можеш да си намериш сезонна работа (лятото е особено подходящо време) или пък да организираш гаражна разпродажба.

2.  Плати първо кредита с най-ниско оставащо задължение

Ако се заемеш да изплатиш първо задължението, по което ти остават най-малко вноски, ще разполагаш с допълнително средства, за изплащане на другите задължения. А и отношението към задълженията доста се променя, когато успешно изплатиш първото.

3. Вземи кредит за обединяване на задълженията

Това е най-удобният и рационален начин да оптимизираш задълженията си. Можеш сам да избереш колко и кои задължения да обединиш, за да намалиш броя на месечните си плащания. Така спестяваш време и пари от банкови такси, лихви и други разходи. Ще плащаш една месечна вноска, вместо няколко и няма да ти се налага да помниш коя кога да платиш. Потребителският кредит на БНП Париба Лични Финанси ти позволява да обединиш задължения до 80 000 лева към различни финансови институции. Срокът на изплащане е до 96 месеца и условията са фиксирани за целия период на кредита. Кандидатствай още сега за консолидация на задълженията си с три лесни стъпки на сайта ни.
Изплащането на няколко кредита не е непосилна задача. Трябва само да избереш метода, който ще ти спести време, усилия и пари.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации