Лични финанси

Идеи за допълнителен доход: пролетно почистване

Публикувано на 15 май 2018 от Веселина Евтимова

Идеи за допълнителен доход: пролетно почистване

Сега е моментът да си зададем въпроса: не е ли време за едно сериозно пролетно почистване? От тези, които освежават не само домът ти, но и настроението ти. А защо да не превърнеш пролетното почистване и в източник на допълнителен доход?

Всички обичаме да си купуваме нови дрехи, вещи и техника. А в един момент се оказва, че нямаме повече място вкъщи. Недей да преподреждаш старите вещи, които не използваш или просто да ги изхвърляш на боклука. Предлагаме ти няколко идеи, с които освен да изчистиш дома си, можеш да освежиш и бюджета си. Това не е ли най-добрата мотивация за пролетно почистване, за която се сещаш?

Какво да почистиш?

Вече имаш нов телевизор, но всъщност старият още работи? Искаш да си купиш нов сешоар, но на този, който ползваш в момента му няма нищо? Отговорът е простичък:  продай го. Можеш лесно да се сбогуваш с ненужната техника. А ако в гардероба ти няма място за нови дрехи- и тук отговорът е същия. Виж какво си носил последните няколко месеца. Раздели дрехите на три групи: тези, които носиш често; тези, които носиш в специални случаи и тези, които обличаш рядко. Е, вече знаеш коя група е за продаване.

Ако имаш детски дрешки и играчки, вместо да ги пазиш за бъдещите поколения, по-добре ги продай. Натрупаните книги вкъщи също са нещо, което може да намери нов дом. Вместо да събират прах у вас, не е ли по-добре да ги продадеш в някоя книжарница за употребявани книги? Време е и да се простиш с всички тези подаръци, които пазиш, защото те е грижа за хората, които са ти ги подарили, а не защото ти харесват. Онази ваза, която никога не вадиш от шкафа или ужасната покривка от майка ти. Знаеш какво имаме предвид. 

Продай онлайн

Можеш лесно да продадеш ненужните вещи онлайн. Те могат да бъдат най-голямото откритие за някой друг. Най-лесният вариант е да направиш няколко снимки на продукта, да напишеш кратък текст със спецификациите и колко е употребяван. Добави и цената и си готов- сподели с твоята мрежа от приятели. Ако имаш повече неща за продаване, направи си акаунт в OLX или използвай новата услуга на Facebook за продаване. OLX имат и мобилно приложение, което ще улесни комуникацията между теб и бъдещите притежатели на старите ти вещи. Има и доста групи в социалните мрежи, в които можеш да продадеш конкретните предмети.

Организирай гаражна разпродажба

Е, не е необходимо да имаш гараж. Може да поканиш познати у вас и да им покажеш вещите, с които искаш да се разделиш. Следващото ни предложение е главно за дамите: ако искаш да освежиш гардероба си, защо не поканиш приятелки на гости? Можете да се разберете да се съберете и всяка да покаже какво иска да продаде. Така домашната разпродажба ще се превърне и в приятно социално събитие. В по-големите градове няколко пъти годишно се организират базари, на които хората продават дрехите и аксесоарите си. Ако си в София, оглеждай се за такива събития. Обикновено се организират в социалните мрежи. А ако няма такова нещо в твоя град, защо не го организираш ти? Може да се превърне в забавна местна традиция.

Продавай услугите си

Ако пролетното почистване е твоята супер сила, защо не я използваш да помогнеш на други хора? Не е задължително да се разхождаш с парцал и кофа. Можеш да помагаш като организираш самото пролетното почистване. Друга услуга, която можеш да предложиш е да продаваш чуждите вещи след почистването – на много хора няма да им се занимава и с радост ще ти предоставят тази отговорност.

Ако имаш нужда от още вдъхновяващи идеи за допълнителни доходи и си сръчен в ръцете, предлагаме ти да опиташ да преработващ вещи така, че да се превърнат в уникални творения, които да можеш да продадеш. Какво имаме предвид ли? Запознай се с няколко добри идеи за допълнителен доход. Не ти се занимава с труд и техника? Тогава защо не пробваш да отдаваш под наем за да подобриш личните си финанси.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации