Лични финанси

Планиране на бюджет за обучение в чужбина

Публикувано на 9 юни 2015 от Янита Минкова

Планиране на бюджет за обучение в чужбина

Решил си да продължиш образованието си в чужбина? Едно от най-важните неща, които следва да направиш, е добре да обмислиш предстоящите разходи, като предварително планираш бюджета си.

В 4 стъпки ще те насочим как да определиш и разпределиш всички средства, които ще са ти необходими.

  • Ако ще търсиш кваритра, то върху разхода за нея най-голямо влияние ще окаже местоположението. Със сигурност около университета ще е много по-скъпо, затова потърси жилище, което е на комуникативно място и с удобен транспорт до там.

  • Проучи и въпроса дали не се предлагат общежития, тъй като са на доста разумни цени. В някои университети в наема са включени и разходите за ток, вода, дори и интернет.

Годишна такса

След като си приет в избраното от теб учебно заведение, вече трябва да знаеш и каква е годишната такса. Това е едно от най-големите пера в бюджета. Всеки университет има своя политика на събиране на плащанията. Някои могат да бъдат разсрочени на две части, но при други трябва да заплатиш пълния размер на таксата още със записването си в университета. Провери какви са възможностите и крайните срокове.

Битови разходи

Вторият важен аспект, за който трябва да се погрижиш, е свързан с пребиваването ти, като основните разходи са режийни и тези за квартира. Направи проучване на възможностите за настаняване

Храна и забавления

В европейските държави всички студенти ползват преференции от цената за различни културни мероприятия. Това става срещу представяне на студентска карта, затова е добре да проучиш възможностите за издаване на такава.

Разпитай дали в района на университета има стол – там храната ще е значително по-евтина от тази в заведенията. Разходите за храна и дрехи, можеш да изчислиш приблизително, като посетиш онлайн сайтове и онлайн магазини. Препоръчваме ти да пазаруваш предимно от големите хипермаркети, тъй като там има ежедневни промоции и отстъпки на основните стоки.

Други разходи

Не забравяй да планираш и еднократните разходи като пътуването до страната, в която си решил да учиш. Тук влиза и екстра багажа, който ще трябва да платиш.

Предвиди в бюджета и разходи за учебници и тетрадки.

Ако все още нямаш уредена квартира и ще търсиш тепърва, трябва да предвидиш и определена сума за настаняване в някой хотел. Отново препоръчваме да се насочиш към хотели или хостели на комуникативно място, за да бъде по-лесно придвижването ти.

След като калкулираш всички разходи, можеш да си направиш и приблизителна сметка каква сума ще ти бъде необходима на месец. Съветваме те да спазваш стриктен месечен бюджет, за да не изпаднеш във финансови затруднения.

Обучението в чужбина може да бъде предизвикателство както за студента, така и за неговото семейство. Често родителите се възползват от потребителски кредит, за да инвестират в образованието на детето си. Това може да бъде много успешен вариант, особено когато получат индивидуална финансова консултация и изберат най-изгодните за тях условия.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации