Лични финанси

Полезни съвети за изгоден потребителски кредит

Публикувано на 23 септември 2014 от Катя Делипавлова

Полезни съвети за изгоден потребителски кредит

Днес ще те срещнем с Десислава Мотикарова-Иванова. Тя е кредитен консултант в представителния ни офис в град Кюстендил и отговаря за обслужването на клиентите ни в града и региона.

Ако си посещавал офиса ни в Кюстендил, знаеш колко усмихната и позитивна е Деси. Днес тя ще ти разкаже какви са стъпките, през които трябва да минеш, когато търсиш потребителски кредит, и кои са най-важните условия, които трябва да знаеш, когато избираш.

6 съвета за изгоден кредит

Потребителите на кредити все по-често задават въпроса „От къде мога да взема изгоден кредит?”, като в техните очи лихвеният процент е основен фактор.

Важно е преди полагането на подписа си, кредитополучателят подробно да бъде запознат с всички условия, с които ще се обвърже за определения период. Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да вземеш правилното решение.

Съвет 1. Проучи пазара, тъй като не винаги първата оферта е най-изгодна.

Твоят кредитен консултант е длъжен да ти издаде Стандартен Европейски формуляр с преддоговорна информация за кредита – в него са описани подробно всички параметри на кредита, от който се интересуваш. Сравняването на няколко оферти ще ти даде възможност да прецениш в коя институция условията за кредит отговарят на възможностите ти.

Съвет 2. Поискай индивидуален погасителен план.

Готовите оферти от стандартни таблици не са съобразени с твоя бюджет. Отговорният финансов съветник ще направи анализ на доходите и разходите ти, за да определи от какъв тип кредит се нуждаеш. След което ще изготви и индивидуален погасителен план, съобразен с най-удобната за теб месечна вноска.

Съвет 3. Избери правилно падежната си дата.

Изборът на дата, на която да плащаш месечните си вноски, е не по-малко важен. Съветът ни е винаги да избираш за падежна дата тази, която е най-близка до датата на основния ти доход.

Съвет 4. Помисли за застраховка на кредита.

Възможно е през периода на изплащане на кредита да възникне непредвидена ситуация. Ако си послушал съвета на личния си финансов консултант да застраховаш плащанията по кредита си, значи няма от какво да се притесняваш. Тези застрахователни програми покриват най-честите непредвидени ситуации и помагат на застрахованите, като изплащат до определен брой месечни погасителни вноски по кредита им.

Съвет 5. Проучи начините за комуникация с  финансовата институция.

Това е важно в случаите, когато ще ти се наложи да получиш допълнителна информация или документи свързани с твоя кредит през периода на изплащането му. Има институции, в които всички тези услуги се заплащат допълнително.

Съвет 6. Не се притеснявай да питаш, когато не са ти ясни условията.

Помни, че твоят кредитен консултант е там, за да отговори на въпросите ти и да ти помогне да направиш правилен избор.

И така...

Лихвеният процент не е единственият показател, от който да зависи изборът ти. Направи собствено проучване и анализирай всяка точка от преддоговорната информация. Само така ще си сигурен, че си взел правилното решение и кредитът, който ползваш, е наистина изгоден за теб.

В БНП Париба Лични Финанси, България, кредитираме отговорно и винаги сме на линия, за да ти помогнем в правилния избор. Затова и клиентите ни се доверяват и заедно се радваме на техните успешни истории.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации