Лични финанси

Модерно отопление за разумни хора

Публикувано на 3 декември 2018 от Валентина Райнова

Модерно отопление за разумни хора

Цените на енергоносителите се вдигат стремглаво и вече не си сигурен кое ще е най-доброто решение за дома ти?

Навън духа пронизващ леден вятър и студът пропива цялото ти тяло от подметките на обувките ти чак до връхчетата на ушите. Всичко, което искаш, е да се прибереш вкъщи на топло и да си направиш един ароматен чай. Защото вкъщи е най-хубаво.

Тази година цените на дървесината, тока и газта се увеличиха, а с тях скочиха и цените на парното, особено в най-населените градове, а именно в София и Пловдив, съответно с над 7% и 8%. Поскъпването за последното тримесечие на 2018 година за цялата страна е над 6%.

Но технологиите се развиват и модерните и разумни хора могат да избират между няколко иновативни и финансово изгодни начина да поддържат семейното огнище топло. Ще ти предложим три от най-предпочитаните и модерни видове отопление за дома.

На ток

Тук имаш най-много варианти, затова е най-добре да вземеш решение с оглед на размера на помещението, което искаш да затоплиш. За малки помещения (например стая), най-евтиният вариант е климатикът. Модерните уреди спестяват от сметката ти за ток, защото са много икономични. Само за сравнение, вентилаторните печки изразходват три пъти повече енергия, без да осигуряват пълен комфорт на дома ти. Когато предпочетеш климатик, решаваш температурните проблеми за лятото. Друг плюс на климатика е, че се поддържа доста лесно.

Алтернатива на климатика са конвекторните печки. Те са предпочитана опция, когато домът ти е саниран. Иначе ще затопляш излишно и неуспешно околната среда. Имай предвид, че те не са особено подходящи за спалня или детска стая, защото създават въздушно течение.

Предните две решения са подходящи за апартамент, но не и за цяла къща, защото трябва да инсталираш няколко уреда, които консумират много ток, а и могат да се развалят. Тук на помощ идва термопомпата, която е най-модерното и изгодно решение. Вярно е, че първоначалната инвестиция не е малка, но тя много бързо се изплаща поради голямата ефективност на уреда. Модерните термопомпи от 1 kW консумирана енергия отдават 4 kW топлина. Такъв уред може да се инсталира както при ремонт, така и при изграждане на нова инсталация дори и в апартамент, но не винаги си заслужава. Освен това е изгодна инвестиция, защото се разваля много рядко и работи дълго. По-удобна е, защото може да се управлява и чрез смартфона ти.

На пелети

Напоследък сериозно се повишава търсенето на печки на пелети, които са добра  алтернатива на климатиците. Въпреки че печка на пелети звучи старомодно, те са един от най-иновативните и рентабилни начини за отопление. Модерните печки се управляват от компютър, който подава точно количество пелети и това прави системата много ефективна. Хубаво е, че пелетите изгратя напълно и така печките стават изключително лесни за почистване. Можеш да програмираш печката и чрез смартфона си, както и да и задаваш седмична програма. Закупуването на такава печка може да натовари бюджета първоначално, но в дългосрочен план е добра инвестиция. Благодарение на ефективността на печката, пестиш пари от отопление, с който можеш да покриеш вноските на изтегления кредит, с който си купил печката. Голямото предимство на тези печки е уютът, който носят на дома ти. Те са модерната камина, около която да събираш семейството вечер.

Подово отопление

Преди няколко годинизвучеше като нещо много скъпо и луксозно, но вече не е. Технологиите позволиха на тази система да стане достъпна за много домове. Има две основни технологии за подово отопление: с тръби, (метапол) по които тече топла вода, или с електрически нагреватели. Това е по-доброто и ефективно решение, което може да се комбинира с различни видове настилки. Втората техника с електрическите нагреватели пък е по-лесната опция за подово отопление на апартаменти. С тях можеш да използваш термостат, който ще намали значително количеството ток, което ще е нужно за затопляне. Проблемите тук обаче са, че няма централно отопление и температурата трудно може да се регулира.

Ако пък търсиш най-екологичния и модерен начин за отопление в страната ни, можеш да пробваш соларни панели. Тук обаче първоначалната инвестиция ще е доста сериозна, а и ще ти трябва голям покрив, на който да разположиш панелите.

Каквото и да избереш за твоя дом, не забравяй, че можеш да финансираш избора си с БНП Париба Лични Финанси за една по-уютна и топла зима. Виж как да оптимизираш разходите си за студените месеци направиш тук. Разбери как да намалиш сметките си за ток през зимата.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации