Лични финанси

Как да направим зимата по-евтина?

Публикувано на 1 ноември 2016 от Лили Николова

Как да направим зимата по-евтина?

През зимата семейният бюджет се изправя пред по-високите сметки за ток и парно. Но има как те да бъдат намалени, благодарение на по-ранни инвестиции.

Едно от основните пера в бюджета през зимата е за отопление. Независимо дали си на парно, ползваш климатик или печка, разходите не са малки. А те могат да бъдат редуцирани по няколко начина.

Намали загубите на топлина

Трудно е да си представим колко пари пускаме да отлетят през старата дограма или стените на дома. Решенията в този случай са: нови прозорци и топлоизолация. Съвременните дограми намаляват загубите на топлина с до 60% в зависимост от това какви са били прозорците преди това. Ясно е, че колкото са по-стари, толкова повече топлина се промъква през тях.

Но дограмата не е единственият път, през който топлината се изнизва от дома. Другият са стените. Всеки материал има естествена топлопроводимост. При панелните жилища тя е по-висока в сравнение с тухлените и ще е добре ако я намалиш. Това става с външна, а най-добре и с вътрешна топлоизолация. Освен че ще повишиш комфорта в жилището, така ще допринесеш и за по-добрия вид на фасадата на блока, особено ако всички съседи санират жилищата си.

Подобни проекти изискват сериозни вложения, но резултатът си заслужава. Ако не разполагаш с нужните средства, можеш да ги осигуриш със специализиран потребителски кредит за ремонт на дома. И един съвет от нас, не отлагай, а направи подобренията колкото се може по-рано. Добрата новина е, че съвременните материали позволяват подобни ремонти дори и през зимата.

Спести електричество за отопление

Ако не си на централно парно, през зимата плащаш доста и за електричество за отопление, независимо дали е с печки или климатици. Има как и този разход да бъде редуциран. Това става със смяна на уредите за отопление. Съвременните печки, електрически радиатори и климатици са с много по-висок КПД в сравнение с тези отпреди 7-10 години. Това означава, че топлят повече, а в същото време консумират по-малко ток, като икономията може да достигне до 30%.

Ако не ти е хрумнало за това през лятото, сега е моментът за смяна на уредите за отопление, преди да са започнали големите студове. Хубавото е, че всички уреди могат да бъдат закупени и на изплащане.  Така няма да натовариш семейния бюджет и ще можеш да се възползваш от намаления и промоции. Някои търговци имат и аутлет магазини, където ще откриеш миналогодишни модели на доста добри цени.

Спести от осветление

През зимата даваш повече пари и за осветление. Нормално – стъмва се рано и се разсъмва късно. Ако искаш да намалиш това перо в бюджета си, смени всички крушки с такива, които са изработени по LED технология. Така разходът за осветление ще се намали с над 60%, ако ползваш от старите крушки с жичка и с над 35%, ако крушките ти са били енергоспестяващи с луминисциращо тяло.

Ето как зимата може да бъде доста по-евтина. А със спестените пари можеш да планираш семейна зимна ваканция.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации