Лични финанси

4 съвета как да намалиш сметките си за ток през зимата

Публикувано на 12 октомври 2017 от Веселина Евтимова

4 съвета как да намалиш сметките си за ток през зимата

Разходите за отопление и електричество нарастват осезаемо с падането на температурите в предстоящите студени месеци.

Сметките за ток са неизбежен разход, който трябва да бъде погасяван месечно. Ще ти предложим няколко полезни съвета как можеш да намалиш сметките си за електричество с идването на отоплителния сезон.

Изключвай всички устройства през нощта

Това е съвет, който звучи съвсем логично и все пак много малко хора знаят, че дори оставеното зарядно на телефона в контакта струва около 30 лв. на година. Преди да се отправиш към леглото вечер, се увери, че всичко е изключено, като например лаптопът, външното осветление или вентилаторът в банята. Сигурно държиш няколко от тези неща винаги включени, а резултатът е незабележимо увеличаване на сметката ти за ток. Изключвай от захранването всички устройства, които ненужно „дърпат“ електричество.

Намали температурата на бойлера си

Много хора често несъзнателно настройват отоплението на бойлерите си до максимум. Това води до увеличение на сметката им за ток с около 60 лв. годишно, дори когато не са в режим на загряване на водата. Широко разпространено е и вярването, че изключването на бойлера през деня спестява разход. Всъщност всеки път когато  включиш бойлера да загрява цялото съдържание, той харчи няколко пъти повече ток, отколкото ако трябва да загрее падналата с няколко градуса вода.

Използвай енергийно ефективни уреди

Най-големият недостатък на обновяване на съществуващите електрически уреди с енергийно ефективни модели е първоначалната инвестиция в тях. Но ако мислиш в дългосрочен план, това е мъдро решение. Ако уредите ти са по-стари модели и не са енергийно ефективни, те могат да увеличат разходите ти за електричество и отопление двойно. Замисли се: не е ли по-добре вместо да плащаш тези пари на електрическата компания да замениш старите си уреди с нови?

Ако не разполагаш с необходимата сума, можеш да ги вземеш на изплащане или чрез потребителски кредит. Много търговци предлагат и отстъпки, когато купуваш наведнъж няколко големи уреда.

Смени старите крушки с енергийно икономични

Икономичните крушки използват много по-малко мощност от обикновените като същевременно осигуряват същото количество светлина. Те са по-скъпи, но парите, които ще спестят от сметката за ток, ще са повече. Някои от тях дори гарантират, че няма да изгорят в следващите 2 години.

Правилното управление на домашните разходи може значително да подобри състоянието семейния ти бюджет.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации