Лични финанси

Най-важното за безопасно пътуване през зимата

Публикувано на 4 декември 2014 от Биляна Руженова

Най-важното за безопасно пътуване през зимата

Често коледните празници и посрещането на Нова година стават повод за предприемане на зимни пътувания.

Тогава пътищата често са заледени, има навявания и дълбоки преспи, температурите са ниски, а това може да предизвика проблеми с колата. За да бъде пътуването удоволствие и нищо да не развали хубавото настроение, трябва да се подготвиш за него.

Ето какво включва подготовката, за да се чувстваш по-сигурен на пътя:

Гумите

Всеки шофьор знае, че когато дневните температури паднат трайно под 10 градуса, е време за смяна на летните гуми със зимни. Разликата между двата типа гуми е в твърдостта на каучуковата смес, което влияе на сцеплението и поведението им на пътя. Летните гуми са от по-твърда смес и при ниски температури стават толкова твърди, че сцеплението им е близо до нулата. Ето защо е нужно те да са съобразени с метеорологичните условия.

Акумулаторът

През зимата колата пали по-трудно, тъй като двигателят е много студен. Затова е важно акумулаторът да е перфектен. С цел по-лесно палене е добре да са изключени всички консуматори на ток в колата, включително  радиото и вентилацията на парното.

Зимните течности

Задължително в охладителната система трябва да има антифриз, а не вода. Така ще избегнеш замръзване на течността и  технически проблеми, като спукване на радиатора. Резервоарът на чистачките също трябва да е зареден със зимна смес, която не замръзва.

Допълнителни аксесоари

Преди да тръгнем на път е добре да проверим дали, освен задължителните аксесоари, са налични: вериги, спрей за размразяване на ключалките и уплътненията на вратите, лопатка, одеяло, фенер.

Управление на колата в зимни условия

За да се подготвиш за път е нужно да провериш прогнозата за времето по маршрута си. Така ще знаеш каква обстановка да очакваш и ще си подготвен.

Опитни шофьори съветват да се кара с поне 10 км/ч под разрешената скорост. Добре е и да се поддържа по-голяма дистанция. Все пак през зимата, и особено на заледен път, се спира по-трудно и е хубаво да има достатъчно разстояние между колите. Така ще имаш повече време за реакция и по-добър контрол над ситуацията.

Ако се наложи внезапно спиране, не трябва да се натискат рязко спирачките, защото има риск от поднасяне, дори и ако колата има ABS.

Дестинацията

Подготовката зависи и от това, дали зимната ваканция ще е в България или чужбина. Много фенове на зимните спортове предпочитат чуждестранните зимни курорти и често пътуват със собствен превоз до тях.

Най-важно е да се шофира внимателно и да не се надценяват собствените и на автомобила възможности.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Още мои публикации