Лични финанси

Най-важното за безопасно пътуване през зимата

Публикувано на 4 декември 2014 от Биляна Руженова

Най-важното за безопасно пътуване през зимата

Често коледните празници и посрещането на Нова година стават повод за предприемане на зимни пътувания.

Тогава пътищата често са заледени, има навявания и дълбоки преспи, температурите са ниски, а това може да предизвика проблеми с колата. За да бъде пътуването удоволствие и нищо да не развали хубавото настроение, трябва да се подготвиш за него.

Ето какво включва подготовката, за да се чувстваш по-сигурен на пътя:

Гумите

Всеки шофьор знае, че когато дневните температури паднат трайно под 10 градуса, е време за смяна на летните гуми със зимни. Разликата между двата типа гуми е в твърдостта на каучуковата смес, което влияе на сцеплението и поведението им на пътя. Летните гуми са от по-твърда смес и при ниски температури стават толкова твърди, че сцеплението им е близо до нулата. Ето защо е нужно те да са съобразени с метеорологичните условия.

Акумулаторът

През зимата колата пали по-трудно, тъй като двигателят е много студен. Затова е важно акумулаторът да е перфектен. С цел по-лесно палене е добре да са изключени всички консуматори на ток в колата, включително  радиото и вентилацията на парното.

Зимните течности

Задължително в охладителната система трябва да има антифриз, а не вода. Така ще избегнеш замръзване на течността и  технически проблеми, като спукване на радиатора. Резервоарът на чистачките също трябва да е зареден със зимна смес, която не замръзва.

Допълнителни аксесоари

Преди да тръгнем на път е добре да проверим дали, освен задължителните аксесоари, са налични: вериги, спрей за размразяване на ключалките и уплътненията на вратите, лопатка, одеяло, фенер.

Управление на колата в зимни условия

За да се подготвиш за път е нужно да провериш прогнозата за времето по маршрута си. Така ще знаеш каква обстановка да очакваш и ще си подготвен.

Опитни шофьори съветват да се кара с поне 10 км/ч под разрешената скорост. Добре е и да се поддържа по-голяма дистанция. Все пак през зимата, и особено на заледен път, се спира по-трудно и е хубаво да има достатъчно разстояние между колите. Така ще имаш повече време за реакция и по-добър контрол над ситуацията.

Ако се наложи внезапно спиране, не трябва да се натискат рязко спирачките, защото има риск от поднасяне, дори и ако колата има ABS.

Дестинацията

Подготовката зависи и от това, дали зимната ваканция ще е в България или чужбина. Много фенове на зимните спортове предпочитат чуждестранните зимни курорти и често пътуват със собствен превоз до тях.

Най-важно е да се шофира внимателно и да не се надценяват собствените и на автомобила възможности.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Работя като Онлайн Маркетинг Мениджър в БНП Париба Лични Финанси, България.
Как управлявам парите си?
Винаги имам ясна цел за какво трябва да похарча парите си или за какво трябва да ги спестя. Това ми помага да управлявам разумно и отговорно личните си финанси.


Още мои публикации