Лични финанси

Съвети за успешно планиране на зимна ваканция

Публикувано на 28 октомври 2014 от Катя Делипавлова

Съвети за успешно планиране на зимна ваканция

Лятото отдавна свърши, както и отпуските, затова е време да започнем да мислим за зимната ваканция.

Добрата новина е, че през тази година празниците са разположени много благодатно в календара и само с 5 дни отпуск ще можеш да ползваш 16-дневна ваканция от 20 декември до 4 януари. Звучи страхотно, нали?

Това е и възможност за пътуване, която не е за изпускане. Дали ще е в България или чужбина, изборът е твой, но е важно да започнеш планирането отрано, защото така ще си спестиш излишни разходи и нерви.

Първата стъпка е да определиш бюджета за ваканцията си

Или това означава  каква сума си готов да похарчиш. Така ще знаеш какво можеш да си позволиш – дали луксозно пътуване в чужбина или по-скромна ваканция в уютен планински хотел. В този първоначален бюджет трябва да включиш базови разходи като: път, настаняване, храна и джобни. След това, в зависимост от парите, с които разполагаш, можеш да определиш и дестинацията.

Планирай транспорта

... със самолет

Ако си решил да пътуваш със самолет, резервирай билетите колкото е възможно по-рано. Така ще се възползваш от по-ниски цени, а и ще си спокоен, че имаш осигурен транспорт. Добре е да избереш дни за пътуване, които не са през уикенда или близо до големи празници, тъй като тогава пътуват по-голям брой хора, а това води и до поскъване на цените на билетите.

Повечето авиокомпании, особено ниско тарифните, предлагат възможност за резервация през интернет. Това е добър вариант не само защото е по-евтино, а и по-бързо.

При резервацията на самолетен билет е важно освен цената да провериш и:

  • Колко е допустимият багаж. Така ще знаеш колко можеш да вземеш с теб без да плащаш допълнителни такси.

  • Точните часове за чекиране. Ако случайно си изпуснеш полета, ще трябва да чакаш доста за следващия, а и ще ти се развали празничното настроение.

  • На какво разстояние е летището от хотела. В случай, че няма да те чака приятел, ще трябва да предвидиш и пари за трансфер. Един съвет от нас – ако летиш до голяма европейска столица, провери разписанието на влаковете или метрото. Обикновено те са на цени близки до автобусите, предлагани от превозвачите, но стигаш много по-бързо, тъй като няма опасност да попаднеш в задръстване.

... или с кола

Ако си избрал да пътуваш с кола в България, организацията е лесна – гориво, винетка, зимни гуми, карта/навигация и си готов.

Но, ако ще шофираш зад граница, е необходимо малко проучване. Най-напред сметни парите за гориво според разхода на автомобила си. Провери за цените на винетките и магистралните такси в страните, през които ще преминаваш. Направи си и точна сметка дали  ще успееш да изминеш цялото предвидено разстояние наведнъж или ще трябва да планираш и допълнителна нощувка. Ако имаш възможност, си купи и GPS навигация – няма да ти е излишна, а и картите за Европа обикновено са много точни.

Резервацията

Цените на хотела са доста по-ниски, ако направиш резервацията по-рано. Отстъпките за ранни записвания понякога са до 50%. Някои хотели предлагат и бонус нощувки към основните, например, ако резервираш 3 нощувки, 4-та ще е безплатна. Също така разгледай и сайтовете за колективно пазаруване. Там се предлагат оферти за екскурзии и почивки на много по-ниски цени от туристическите агенции. Интересът към този вид пазаруване става все по-голям и туроператорите предлагат намаления чрез тези сайтове, за да достигнат до повече хора.

Ако си решил да ходиш на ски в чужбина, а дори и в българските курорти, е добре да провериш  дали хотелът се намира близо до пистите и дали има осигурен трансфер до лифт зоните. Също така какви са цените на картите за съоръженията и за наем на ски екипировка, ако си решил да не носиш собствената.

Финансирането

След като си готов с бюджета и избора на дестинация, ще трябва да осигуриш парите за пътуването. За това има няколко варианта:

  • Да използваш спестени пари. Важно е да не харчиш цялата сума, а да заделиш и за непредвидени ситуации.

  • Да използваш кредит. Така, от една страна, ще можеш да разпределиш разходите за ваканцията напред във времето, а от друга – ще разполагаш със спестяванията си. Ако се спреш на този вариант, можеш да се запознаеш и със съветите ни за изгоден потребителски кредит.

Каквато и дестинация да избреш, не забравяй да вземеш със себе си и доброто си настроение.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации