Лични финанси

Топ 3 дестинации за изгодна ски ваканция в чужбина

Публикувано на 25 ноември 2014 от Биляна Руженова

Топ 3 дестинации за изгодна ски ваканция в чужбина

Все повече феновете на зимните спортове предпочитат чуждестранните зимни курорти за своята зимна ваканция.

Италия, Австрия и Франция не само, че предлагат цени конкурентни на родните курорти, но и според мнението на стотици скиори, които са били там, условията за практикуване на любимото хоби са изключителни.

Ето няколко идеи за изгодна ски ваканция в чужбина:

Най-напред избери дестинация

Най-популярните и достъпни дестинации за родните скиори са Италия, Франция и Австрия. И по-точно алпийските части на споменатите държави.

Австрийските Алпи

Повече от 32 хил. българи избират всяка година да карат ски в някой от Алпийските курорти на Австрия. Там те очакват снежни планински върхове и уникални преживявания. Ски почивките в Кортина, Инсбрук, Зюлден, Кронплац, Кицбюел са за всеки, който иска да се потопи в алпийско очарование на достъпни цени.

Италианските Алпи

Италианските зимни курорти, като Пасо Тонале, Вал Гардена, Вал ди Фасса, Мадома ди Кампильо, Ливиньо или Боримо, очароват и българските ски ентусиасти с пистите си. Италианците предлагат добро обслужване и цени, които са колкото в българските курорти. Има много български скиори, които са изключителни фенове на красотата на италианските Алпи.

Френските Алпи

Ски ваканцията във Франция си заслужава най-малкото заради гледката към най-високия връх в Европа – Монблан, и няколкото хиляди километра писти. Най- известният зимен курорт там е Шамони. Той се намира точно на границата на Италия и Швейцария, и е най-посещаваното място в света след Ниагарските водопади. Друг известен курорт е Лес дьо Алпс, разположен на 70 км. от Гренобъл. Това е вторият най-стар ски-курорт във Франция след Шамони.

Транспортът

След като избереш дестинацията, трябва да се замислиш за транспорта. Много хора предпочитат да пътуват със собствения си автомобил или, ако сте по-голяма компания, можете да наемете бус. Тази опция е много по-евтина в сравнение с пътуването със самолет.

Предимството е, че си независим при придвижването и можеш да разгледаш забележителностите по пътя. А те не са малко – в зависимост от избрания маршрут можеш да посетиш градове като Белград, Загреб, Любляна, Венеция, Милано и много други. Всичко зависи от желанието ти и, разбира се, от времето, което имаш за ваканцията.

Недостатъкът е продължителността на пътуването и неудобството от дългото седене в колата или буса.

Когато правиш бюджета, предвиди пари за гориво, магистрални такси и застраховка „Зелена карта” за преминаването през Сърбия.

Ако обаче предпочиташ самолет, внимателно проучи офертите. Някои нискотарифни компании предлагат полети до Милано, което е предпочитаната отправна точка за алпийските ски курорти. При този вариант е добре да купиш билетите възможно най-рано. Освен това, попитай колко ще трябва да платиш допълнително за ските си.

Някои туристически агенции предлагат билети за директни полети за скиори. Обикновено в тяхната цена влизат и ски/сноуборд оборудването, както и трансфер от летището до хотела. Тази опция е доста изгодна, най-вече защото спестява грижите по организацията, така че не я пренебрегвай.

Настаняване

За да бъде ваканцията наистина изгодна, запази хотел или вила в някое от градчетата около курортите. Може да сте на 10-15 километра от пистите, но цената е много по-добра. Освен това, от тези градчета винаги има осигурен транспорт до пистите. За големи компании се предлагат къщички и вили с капацитет до 10-15 човека. Всяка от тях е напълно оборудвана с всичко необходимо за престоя ти.

Благодарение на това оборудване ще можеш да спестиш от храна, като пазаруваш от местния супермаркет. Още по-изгодно е, ако си с кола или бус. В този случай можеш да напазаруваш от някой хипермаркет по пътя. Най-хубавото е, че в Западна Европа, цените на храните и напитките в магазините не се различават съществено от тези в България.

Добре е да си направиш застраховка за пътуването и да си извадиш Европейска здравна карта. Тя се издава безплатно и с нея можеш да ползваш спешна медицинска помощ. Можете да спестиш пари и като си вземеш собствена екипировка, за да не наемаш на място.

И както казват опитните туристи: „Приятното пътуване е свързано с добрата подготовка”. Затова събери колкото можеш повече информация от интернет или приятели и смело можеш да се отправиш към пистите в Алпите.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Работя като Онлайн Маркетинг Мениджър в БНП Париба Лични Финанси, България.
Как управлявам парите си?
Винаги имам ясна цел за какво трябва да похарча парите си или за какво трябва да ги спестя. Това ми помага да управлявам разумно и отговорно личните си финанси.


Още мои публикации