Лични финанси

Топ 3 дестинации за изгодна ски ваканция в чужбина

Публикувано на 25 ноември 2014 от Биляна Руженова

Топ 3 дестинации за изгодна ски ваканция в чужбина

Все повече феновете на зимните спортове предпочитат чуждестранните зимни курорти за своята зимна ваканция.

Италия, Австрия и Франция не само, че предлагат цени конкурентни на родните курорти, но и според мнението на стотици скиори, които са били там, условията за практикуване на любимото хоби са изключителни.

Ето няколко идеи за изгодна ски ваканция в чужбина:

Най-напред избери дестинация

Най-популярните и достъпни дестинации за родните скиори са Италия, Франция и Австрия. И по-точно алпийските части на споменатите държави.

Австрийските Алпи

Повече от 32 хил. българи избират всяка година да карат ски в някой от Алпийските курорти на Австрия. Там те очакват снежни планински върхове и уникални преживявания. Ски почивките в Кортина, Инсбрук, Зюлден, Кронплац, Кицбюел са за всеки, който иска да се потопи в алпийско очарование на достъпни цени.

Италианските Алпи

Италианските зимни курорти, като Пасо Тонале, Вал Гардена, Вал ди Фасса, Мадома ди Кампильо, Ливиньо или Боримо, очароват и българските ски ентусиасти с пистите си. Италианците предлагат добро обслужване и цени, които са колкото в българските курорти. Има много български скиори, които са изключителни фенове на красотата на италианските Алпи.

Френските Алпи

Ски ваканцията във Франция си заслужава най-малкото заради гледката към най-високия връх в Европа – Монблан, и няколкото хиляди километра писти. Най- известният зимен курорт там е Шамони. Той се намира точно на границата на Италия и Швейцария, и е най-посещаваното място в света след Ниагарските водопади. Друг известен курорт е Лес дьо Алпс, разположен на 70 км. от Гренобъл. Това е вторият най-стар ски-курорт във Франция след Шамони.

Транспортът

След като избереш дестинацията, трябва да се замислиш за транспорта. Много хора предпочитат да пътуват със собствения си автомобил или, ако сте по-голяма компания, можете да наемете бус. Тази опция е много по-евтина в сравнение с пътуването със самолет.

Предимството е, че си независим при придвижването и можеш да разгледаш забележителностите по пътя. А те не са малко – в зависимост от избрания маршрут можеш да посетиш градове като Белград, Загреб, Любляна, Венеция, Милано и много други. Всичко зависи от желанието ти и, разбира се, от времето, което имаш за ваканцията.

Недостатъкът е продължителността на пътуването и неудобството от дългото седене в колата или буса.

Когато правиш бюджета, предвиди пари за гориво, магистрални такси и застраховка „Зелена карта” за преминаването през Сърбия.

Ако обаче предпочиташ самолет, внимателно проучи офертите. Някои нискотарифни компании предлагат полети до Милано, което е предпочитаната отправна точка за алпийските ски курорти. При този вариант е добре да купиш билетите възможно най-рано. Освен това, попитай колко ще трябва да платиш допълнително за ските си.

Някои туристически агенции предлагат билети за директни полети за скиори. Обикновено в тяхната цена влизат и ски/сноуборд оборудването, както и трансфер от летището до хотела. Тази опция е доста изгодна, най-вече защото спестява грижите по организацията, така че не я пренебрегвай.

Настаняване

За да бъде ваканцията наистина изгодна, запази хотел или вила в някое от градчетата около курортите. Може да сте на 10-15 километра от пистите, но цената е много по-добра. Освен това, от тези градчета винаги има осигурен транспорт до пистите. За големи компании се предлагат къщички и вили с капацитет до 10-15 човека. Всяка от тях е напълно оборудвана с всичко необходимо за престоя ти.

Благодарение на това оборудване ще можеш да спестиш от храна, като пазаруваш от местния супермаркет. Още по-изгодно е, ако си с кола или бус. В този случай можеш да напазаруваш от някой хипермаркет по пътя. Най-хубавото е, че в Западна Европа, цените на храните и напитките в магазините не се различават съществено от тези в България.

Добре е да си направиш застраховка за пътуването и да си извадиш Европейска здравна карта. Тя се издава безплатно и с нея можеш да ползваш спешна медицинска помощ. Можете да спестиш пари и като си вземеш собствена екипировка, за да не наемаш на място.

И както казват опитните туристи: „Приятното пътуване е свързано с добрата подготовка”. Затова събери колкото можеш повече информация от интернет или приятели и смело можеш да се отправиш към пистите в Алпите.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Още мои публикации