Твоя бизнес

Най-често купуваме на изплащане смартфони за 450-500 лева

Публикувано на 3 август 2017 от Веселина Евтимова

Най-често купуваме на изплащане смартфони за 450-500 лева

Смартфонът победи телевизора в класацията „Топ 10 на изплащане“ и вече е №1. Ето още какви стоки купуват българите с потребителски кредити.

Смартфонът е най-важното устройство за хората 

Безспорно смартфонът е технологичната джаджа, която непрекъснато е с нас и използваме най-много. Тя ни служи на практика за всичко – комуникация, забавление, информация, пазаруване и така нататък. Ето защо за хората е важно да имат телефон, който да поддържа всички актуални приложения, да има стабилна връзка с интернет и да е удобен. И понеже технологиите се развиват изключително динамично, българите сменят смартфоните си по-често. Но в същото време търсят устройства на разумна цена. Затова и най-купуваният модел на изплащане, през първата половина на 2017 година, е среден клас смартфон на цена 450-490 лева. 

Купуваме двойно по-скъпи телевизори

В новото издание на „Топ 10 на изплащане“, шест от десетте най-търсени продукта са на по-висока цена, в сравнение с първата половина на 2016 година.

Най-значителен ръст отбелязват средните стойности на молбите за финансиране на покупката на телевизори и лаптопи. Най-търсеният модел телевизор през първата половина на 2017 година е на средна цена 1 000-1 050 лева, докато през 2016 година тя беше 500-550 лева. Разбира се, има значителна разлика между двата модела. В периода януари-юни 2017 година, хората най-често купуваха на изплащане 43“ Ultra HD телевизори с мощни четири ядрени процесори и връзка с интернет.

Лаптопите вече са нишови устройства

Цената на най-търсения лаптоп също отбеляза значителен ръст. Новият победител е на средна стойност 1 050-1 100 лева, а през първата половина на 2016 година тя беше 500-550 лева. През 2017 година хората кандидатстваха за покупката на лаптопи с последно поколение процесор, мощни видео карти и SSD дискове, които осигуряват бърза работа на системата. Това доказва, че лаптопът се превръща в нишово устройство за професионалисти като архитекти и дизайнери или за гейминг ентусиасти.

Във връзка с новото издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ Нели Недялкова, Заместник изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси заяви: „Фактът, че смартфоните са най-търсената стока, купувана на изплащане показва, че българите са в крак с развитието на технологиите и желаят да се възползват от всички предимства, които те предоставят. Друга положителна тенденция е повишаващият се стандарт на живот, което се доказва от по-високите средни цени на повечето от най-търсените стоки. Това показва, че икономиката расте и все повече хора се чувстват уверени по отношение на личните си финанси и са готови да инвестират в по-висок клас продукти. Ние подкрепяме техните планове като им предлагаме удобни финансови продукти, които са съобразени с проекта на всеки клиент.“

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации