Лични финанси

Наръчник за пролетно почистване

Публикувано на 13 май 2015 от Янита Минкова

Наръчник за пролетно почистване

Замислял ли си се как редовната поддръжка на дома или вилата оказва влияние на финансите ти?

Когато се грижиш  всичко да е в изправност, може да си спестиш  разходи за аварийни ремонти. И тъй като пролетта е идеалното време за поправка на покрива, подмяна на подовите настилки и почистване на градината, ти предлагаме наръчник  за пролетно почистване и ремонт:

Почистване на улуците

След есента и зимата е препоръчително да почистиш добре улуците от натрупани листа, клони и кал. Пролетта често е дъждовна и трябва да се увериш, че всички отводнителни области  не са блокирани с отпадъци. Ако не са почистени добре, улуците задържат вода и влага, което води до образуването на мухъл и плесен. А това може да причини сериозни щети на покрива и стените на сградата.  

Поддръжка на покрива

Сега е идеалният момент да направиш оглед на покрива. При наличие на пукнатини  или друг тип наранявания, се препоръчва веднага да се вземат мерки, за да се избегнат скъпо струващи ремонти. Съветваме те, ако имаш някакви съмнения, да извикаш професионалист за консултация.

Грижа за фасадата

Огледай добре за напуквания или разпадаща се мазилка по всички външни стени на сградата, в която живееш. Добре е, ако има такива да бъдат поправени, защото  събират вода и постепенно причиняват сериозни щети на цялата фасада. Можеш да направиш освежително боядисване на външните стени и да ги укрепиш, ако някъде има разпадаща се мазилка. Малко труд сега ще ти спести много разходи занапред.

Изрежи излишното

Погрижи се за опасните дървета и клони около дома си. Ако са  в двора на вилата ти, спокойно можеш и сам да го направиш. Но ако живееш в блок и забележиш опасни клони, които при силен вятър могат да паднат и нанесат сериозни щети на теб и съседите ти, трябва да се обадиш на общината, от където да  изпратят специализиран екип.

Поддържай чист въздух

За целта не просто трябва да проветряваш всеки ден дома си, но и да поддържаш редовно климатиците в него. Всеки един трябва да минава профилактика поне два пъти годишно. Важно е филтрите да бъдат добре почистени, тъй като се задръстват с прах, който често е причина за пролетни алергии. Ако се притесняваш  да го направиш сам, можеш да се обадиш  на фирма, която ще ти предложи пълна профилактика и почистване.

Не е трудно да освежиш интериора на дома си с малък бюджет. Ако все пак е дошло времето за голям и мащабен ремонт, можеш да се възползваш от потребителски кредит за финансиране до 70 000 лева.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации