Лични финанси

Ремонтирай и декорирай дома си с малък бюджет

Публикувано на 3 февруари 2015 от Катя Делипавлова

Ремонтирай и декорирай дома си с малък бюджет

Когато нямаш възможност да направиш цялостен ремонт вкъщи, но искаш да внесеш разнообразие и да го освежиш, можеш да се възползваш от редица алтернативни идеи.

Идеята за основен или частичен ремонт, или дори само за реновиране на някоя стая, може да доведе до голямо напрежение и стрес. Не става дума само за необходимите усилия и време, но и за инвестицията, която трябва да се направи.

Най-малък бюджет изисква козметичният ремонт. При него не се променя конструкцията на дома и се използва предимно за сезонно освежаване.

Ето как лесно можеш да го постигнеш:

Планирай преди да започнеш

Когато разполагаш с малък бюджет за ремонт и освежаване на дома, от най-голямо значение е правилното планиране на разходите. За целта трябва да си направиш точна преценка какво наистина има нужда от ремонт.

Първо избери своето дизайнерско вдъхновение. Направи проучване в интернет на различни интериори и почерпи вдъхновение. След като си изясниш концепцията, си направи списък на необходимите материали: подови настилки, мебели, бои, аксесоари и декорация.

Следващата стъпка е бюджетиране. А това означава да предвидиш разходите за всеки от описаните материали. Не забравяй да включиш и разходи за майстори.

Преобрази наличното

Преди да започнеш да даваш пари за нови маси, столове или етажерки, виж кои от тях могат да бъдат използвани и обновени. С малко боя, нови дръжки и лека поправка ще можеш да освежиш част от тях и така ще ти остане по-голяма сума за купуване на другите необходими мебели.

Инвестицията в смяна на домашния текстил не е толкова скъпа, а в същото време е много ефектна. Ако диванът ти е все още удобен, но ти е омръзнал цветът, можеш да го претапицираш  или освежиш с нови декоративни възглавници. Огледай пространството и размени местата на обновените си мебели, за да внесеш свежа промяна в дома си.

Пазарувай с намаление

Направи проучване къде и какви намаления има в магазините за строителство и декорация. 

Помисли за вариант, в който да не боядисаш цялата стая или апартамент с един и същ цвят. Често, когато в магазините за домашни потреби останат единични бройки от ролките с тапети, намаленията им достигат до 70%. Избери си цвят и шарка, и облепи само едната си стена, а другите боядисай в близък тон до цвета на тапета. Стикерите за стена са един от най-лесните, бързи и сравнително евтини начини да преобразиш стаите и да им добавиш свежа нотка. Избери стикер в съответствие с цветова палитра и го постави зад леглото или на стена, на която искаш да акцентираш. Така за малко пари ще обновиш целия облик на стаята.

В строителните магазини също правят големи намаления на останалите им малко бройки фаянс и теракот. Можеш да избереш два или три подхождащи си цвята и да обновиш банята си със свежи тоналности.

Направи си сам

В магазините „направи си сам“ можеш да откриеш истински съкровища, с които да си направиш нова библиотека или секция по твой дизайн. Сложи няколко рафта над леглото или дивана и нареди книгите си по големина или цвят. А ако искаш наистина да придадеш арт елемент на библиотеката си, вземи цветна опаковаща хартия и опаковай книгите си с нея, нареди ги по цвят и образувай дъга.

След като си решил какво ще ремонтираш и колко ще струва, остава да избереш начина на финансиране на този свой проект. Ако нужните промени не са планирани и не са били включени в годишния ти бюджет, е възможно наличните ти средства не са достатъчни. В такъв случай можеш да превърнеш жилището си в уютен дом, като потърсиш финансиране с кредит за ремонт

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации