Лични финанси

Ремонтирай и декорирай дома си с малък бюджет

Публикувано на 3 февруари 2015 от Катя Делипавлова

Ремонтирай и декорирай дома си с малък бюджет

Когато нямаш възможност да направиш цялостен ремонт вкъщи, но искаш да внесеш разнообразие и да го освежиш, можеш да се възползваш от редица алтернативни идеи.

Идеята за основен или частичен ремонт, или дори само за реновиране на някоя стая, може да доведе до голямо напрежение и стрес. Не става дума само за необходимите усилия и време, но и за инвестицията, която трябва да се направи.

Най-малък бюджет изисква козметичният ремонт. При него не се променя конструкцията на дома и се използва предимно за сезонно освежаване.

Ето как лесно можеш да го постигнеш:

Планирай преди да започнеш

Когато разполагаш с малък бюджет за ремонт и освежаване на дома, от най-голямо значение е правилното планиране на разходите. За целта трябва да си направиш точна преценка какво наистина има нужда от ремонт.

Първо избери своето дизайнерско вдъхновение. Направи проучване в интернет на различни интериори и почерпи вдъхновение. След като си изясниш концепцията, си направи списък на необходимите материали: подови настилки, мебели, бои, аксесоари и декорация.

Следващата стъпка е бюджетиране. А това означава да предвидиш разходите за всеки от описаните материали. Не забравяй да включиш и разходи за майстори.

Преобрази наличното

Преди да започнеш да даваш пари за нови маси, столове или етажерки, виж кои от тях могат да бъдат използвани и обновени. С малко боя, нови дръжки и лека поправка ще можеш да освежиш част от тях и така ще ти остане по-голяма сума за купуване на другите необходими мебели.

Инвестицията в смяна на домашния текстил не е толкова скъпа, а в същото време е много ефектна. Ако диванът ти е все още удобен, но ти е омръзнал цветът, можеш да го претапицираш  или освежиш с нови декоративни възглавници. Огледай пространството и размени местата на обновените си мебели, за да внесеш свежа промяна в дома си.

Пазарувай с намаление

Направи проучване къде и какви намаления има в магазините за строителство и декорация. 

Помисли за вариант, в който да не боядисаш цялата стая или апартамент с един и същ цвят. Често, когато в магазините за домашни потреби останат единични бройки от ролките с тапети, намаленията им достигат до 70%. Избери си цвят и шарка, и облепи само едната си стена, а другите боядисай в близък тон до цвета на тапета. Стикерите за стена са един от най-лесните, бързи и сравнително евтини начини да преобразиш стаите и да им добавиш свежа нотка. Избери стикер в съответствие с цветова палитра и го постави зад леглото или на стена, на която искаш да акцентираш. Така за малко пари ще обновиш целия облик на стаята.

В строителните магазини също правят големи намаления на останалите им малко бройки фаянс и теракот. Можеш да избереш два или три подхождащи си цвята и да обновиш банята си със свежи тоналности.

Направи си сам

В магазините „направи си сам“ можеш да откриеш истински съкровища, с които да си направиш нова библиотека или секция по твой дизайн. Сложи няколко рафта над леглото или дивана и нареди книгите си по големина или цвят. А ако искаш наистина да придадеш арт елемент на библиотеката си, вземи цветна опаковаща хартия и опаковай книгите си с нея, нареди ги по цвят и образувай дъга.

След като си решил какво ще ремонтираш и колко ще струва, остава да избереш начина на финансиране на този свой проект. Ако нужните промени не са планирани и не са били включени в годишния ти бюджет, е възможно наличните ти средства не са достатъчни. В такъв случай можеш да превърнеш жилището си в уютен дом, като потърсиш финансиране с кредит за ремонт

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации