Лични финанси

Колко сме изхарчили за пътувания през последното тримесечие на миналата година

Публикувано на 24 юли 2017 от Веселина Евтимова

Колко сме изхарчили за пътувания през последното тримесечие на миналата година

Българите пътуват активно и извън летния сезон. Ще ви представим данни за разходите направени по време на почивка или служебни пътувания, в края на 2016 година.

Колко харчим на път?

Последните данни на НСИ показват, че през последното тримесечие на 2016 година, българите са харчили средно по 150.43 лева при пътуване в България и по 603.77 лева, когато са били в чужбина. Това са средните разходи при пътуванията с цел почивка. При служебните пътувания сумите са съответно 157.82 лева за България и 869.48 лева за чужбина.

 За какво харчим най-много средства?

При пътуванията в България най-същественият разход е за храна, като той е около 40% от общата стойност на пътуването, показват данните на НСИ. На второ място са транспортните разходи и на последно тези за настаняване.

Ако пътуването е извън страната, 35-37% от стойността му е за транспортни разходи. За храна отделяме 30-32% от бюджета, а за други разходи около 17%. Малко под 15% е стойността на настаняването.

Защо пътуваме?

Според данните на националната статистика, в България пътуваме, за да се срещнем с близки, а в чужбина – на почивка и екскурзия. На посещение при роднини са били 45.5% от пътувалите в страната, а в чужбина са отдъхвали 48.4% от преминалите границата. В България със служебна цел са били 4.6% от пътуванията, а в чужбина – 8.9%.

Ако още не си планувал лятна почивка, ти предлагаме да си припомниш как ваканцията в чужбина може да излезе по-изгодно. А ако не ти се пътува зад граница, виж и причините да почиваш в България.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации