Лични финанси

Каква е тайната на евтината почивка в чужбина?

Публикувано на 21 юни 2016 от Катя Делипавлова

Каква е тайната на евтината почивка в чужбина?

Времето на летните отпуски вече е в разгара си, затова сме ти подготвили няколко идеи как ваканцията в чужбина да ти излезе по-евтина.

Организирайте се с приятели и споделете пътуването

Колкото повече хора споделяте разходите, толкова по-евтино ще излезе. Затова е добре да организираш почивката с приятели.

Ако пътувате с една кола, ще можете да си разделите горивото и пътните такси. Освен това, ако има повече от един шофьор, няма да ви се налага да спирате за преспиване по пътя, а ще можете да се сменяте.

Начертайте икономичен маршрут

Когато обсъждате дестинацията на пътуването, разбира се, най-важно е да изберете страна, в която всички искате да отидете. След като стигнете до общо решение, е време да преминете към следващата стъпка – избор на маршрут.

Ако не сте пътували до избраната държава, потърсете информация в специализираните сайтове за пътуване. Там ще намерите конкретни съвети и насоки за избор на маршрут до желаната точка. Ключово в случая е да се съобразите както с разходите за гориво, така и с магистралните такси.

Намерете изгодно настаняване

Настаняването е един от най-съществените разходи, но и от него може да се спести без да се губи очарованието на почивката. Избягвайте хотели в големите курорти или в топ градовете. За да бъде ваканцията по-изгодна, потърсете къщи, които се отдават под наем в близост до големите курорти или туристически градове. За целта разгледайте сайтовете за резервации, където можете да откриете изгодни last minute оферти.

Хранете се разумно

Обикновено, колкото сте по-далече от популярните туристически дестинации, толкова по-изгодно е храненето в заведенията. А ако наемете къща, тя ще е оборудвана с кухня и ще можете спокойно да напазарувате храна и напитки от някой хипермаркет.

Все пак, колкото и да е изгодна ваканцията, винаги могат да изникнат непредвидени разходи. Затова е добре да разполагаш с пари в резерв. А ако не си предвидил бюджет за това или не искаш да харчиш от спестяванията си, можеш да разгледаш и нашите предложения за финансиране на пътуване.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации