Лични финанси

Кое поколение спестява най-много?

Публикувано на 25 март 2016 от Катя Делипавлова

Кое поколение спестява най-много?

Ако си на възраст между 15 и 36 години, значи си представител на най-пестеливото поколение.

Според специалисти поколението, което спестява най-много е това на Милениума или всички родени между 1980 и 2000 година.

Представителите на това поколение са известни като едни от най-взискателните и активни потребители. А според Transamerica Center for Retirement поколението Милениум започва да спестява още на 22 годишна възраст.

На какво обаче се дължи тази пестеливост?

Да пораснеш във финансова криза

Поколението на Милениума е преминало през не една финансова криза. Те са били свидетели на това как родителите им остават без работа, а някои и как губят домовете си. В резултат на това е по-малко вероятно да си купят нов дом или да напуснат работата си толкова лесно. Те са и поколението, което най-много се притеснява за пенсионирането си, затова спестяват повече и се стремят към финансова стабилност.

Последиците от лошите финансови навици

Миленуим поколението стана свидетел и на свръхзадлъжнялост, и неправилно разпределение на доходите, ето защо е наясно и с това какво може да предизвика лошото управление на личните финанси. Те са по-склонни да организират семейния си бюджет и да държат личните си финанси под око. Освен това се интересуват и много повече от образование на тема лични финанси, и са склонни да приемат съвети за това как да спестяват повече.

Нашият съвет към поколението на хилядолетието е да не спират да се грижат за стабилността си и да възпитават в децата си финансова грамотност.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации