Лични финанси

Кое поколение спестява най-много?

Публикувано на 25 март 2016 от Катя Делипавлова

Кое поколение спестява най-много?

Ако си на възраст между 15 и 36 години, значи си представител на най-пестеливото поколение.

Според специалисти поколението, което спестява най-много е това на Милениума или всички родени между 1980 и 2000 година.

Представителите на това поколение са известни като едни от най-взискателните и активни потребители. А според Transamerica Center for Retirement поколението Милениум започва да спестява още на 22 годишна възраст.

На какво обаче се дължи тази пестеливост?

Да пораснеш във финансова криза

Поколението на Милениума е преминало през не една финансова криза. Те са били свидетели на това как родителите им остават без работа, а някои и как губят домовете си. В резултат на това е по-малко вероятно да си купят нов дом или да напуснат работата си толкова лесно. Те са и поколението, което най-много се притеснява за пенсионирането си, затова спестяват повече и се стремят към финансова стабилност.

Последиците от лошите финансови навици

Миленуим поколението стана свидетел и на свръхзадлъжнялост, и неправилно разпределение на доходите, ето защо е наясно и с това какво може да предизвика лошото управление на личните финанси. Те са по-склонни да организират семейния си бюджет и да държат личните си финанси под око. Освен това се интересуват и много повече от образование на тема лични финанси, и са склонни да приемат съвети за това как да спестяват повече.

Нашият съвет към поколението на хилядолетието е да не спират да се грижат за стабилността си и да възпитават в децата си финансова грамотност.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации