Лични финанси

Как да се предпазиш от финансово затруднение?

Публикувано на 5 март 2015 от Катя Делипавлова

Как да се предпазиш от финансово затруднение?

В днешната бързо променяща се икономическа среда е важно да си подготвен за справяне с всякакви затруднения, свързани с финансовото ти състояние.

Ето как можеш да си осигуриш спокойствие по време на непредвидени финансови ситуации:

Спестявания

Не е тайна, че най-добрият начин да си осигуриш финансово спокойствие е като си заделил предварително достатъчна сума пари.

Как обаче да прецениш дали спестената сума е наистина достатъчна? Според експертите сумата, която е необходима на човек да се справи със ситуация на финансово затруднение, като загуба на работата например, е тази, която ще е достатъчна да покрие разходите си за три месеца. Предполага се, че този период е достатъчен, за да си намериш нова работа и да възстановиш баланса доходи-разходи. А спестяването само по себе си не е непосилна задача, стига да знаеш как да управляваш правилно месечния си бюджет.

Застраховка

Дали и какво ще застраховаш е въпрос на личен избор.

Важно е обаче да знаеш, че има застраховки, които ще ти помогнат по време на финансови затруднения като загуба на работата, продължителен болничен и други. Затова е важно, когато теглиш кредит или купуваш стока на изплащане да сключиш допълнителна защита към заема. В зависимост от покритията на конкретната застраховка ще получиш помощ при погасяването на месечните си вноски или възстановяване на стойността на стоката при евентуална щета с нея. Така от една страна месечния ти бюджет няма да пострада, а от друга ще запазиш добрия си кредитен рейтинг. Застраховките са различни типове и има специфики, които е добре да знаеш преди да направиш своя избор.

Допълнителен доход

Получаването на допълнителен доход е в помощ на месечния бюджет не само в период на финансово затруднение, но и през останалото време.

С развитието на онлайн търговията все повече хора имат възможност да печелят допълнителни доходи. Ето няколко идеи:

  • Ако умееш да създаваш креативни неща, като ръчно изработени бижута, плетени аксесоари и други, интернет е подходящ пазар за тях.

  • Можеш също да продадеш ненужните си вещи и така освен допълнителен доход, ще освободиш и място в дома си за нови придобивки.

Друга възможност е да използваш знанията си, за да даваш онлайн уроци – това може да стане както онлайн, така и офлайн. Често допълнителната работа от временно решение на възникнал финансов проблем, може да прерасне в собствен бизнес и източник на основен доход.

Ключът към финансовата стабилност се крие в правилните финансови навици. След като веднъж си ги придобил, ще ти става все по-лесно да постигаш финансовите си цели.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации