Лични финанси

Научи какви типове застраховки има?

Публикувано на 4 август 2014 от Биляна Руженова

Научи какви типове застраховки има?

Някога хората са се предпазвали от беди чрез заклинания, ритуали, амулети и т.н. Сигурно някои го правят и днес, но много други просто се застраховат.

А и след като няма как да предпазиш колата си от градушка или лаптопа от заливане с кафе, по-добре е да се погрижиш за покриване на щетите.

Дали и какво ще застраховаш е въпрос на личен избор и възможности. Има хора, за които застраховането е задължително и сериозно перо от семейния бюджет. Други се ограничават до задължителната „Гражданска отговорност” на колата, рядко сключват „Каско” или застраховат дома си срещу пожар или наводнение. Рядко защитават и кредитите си при настъпване на непредвидени обстоятелства.

Защита на дома

Имуществените застраховки по принцип са полици за защита срещу различни щети, причинени от човешки действия или природни бедствия на апартаменти, офиси, къщи, магазини, обзавеждане, техника, уреди и т.н.. Хубавото е, че можеш да избираш между различни варианти в зависимост от възможностите си.

Най-достъпните застраховки, покриващи основни рискове, са с минималната цена от 20 лв. до 25 лв. и обезщетение от 13 000 лв. до 23 000 лв.

При по-скъпите имуществени застраховки клиентът сам изчислява стойността на жилището и движимото имущество, а при настъпване на застрахователно събитие компанията проверява дали сумата в договора отговаря на действителната стойност.

Животозастраховане

Всеобщото разбиране за този тип застраховка, е че осигурява финансова стабилност на близките на застрахования в случай на негова смърт. Тези полици обаче могат да бъдат и инвестиция, която осигурява доходност в бъдещ момент. Това означава, че в зависимост от типа застраховка, след изтичането ѝ можеш да получиш сериозна сума или рента за определен период. Ако си решил а сключиш такава застраховка, е най-добре да се консултираш със специалист.

Автомобилни застраховки

Основните автомобилни застраховки са задължителната „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Застраховката „Гражданска отговорност“ не застрахова имущество, а отговорностите, които носиш като шофьор. „Автокаско” покрива щети по автомобила в резултат на ПТП, природно бедствие или при кражба.

Други застраховки

На пазара се предлагат и различни специализирани застраховки, които покриват различни рискове. Някои от тях помагат за покриването на вноски по кредит при временна нетрудоспособност или загуба на работа. Такава е застраховката „Защита на плащанията“, която осигурява безпроблемно изплащане на кредита в моменти на затруднение.

Предлагат се и застраховки, които защитават новозакупена техника. Например, при покупка на вещи за дома с кредит за стока на изплащане, можеш да я ги застраховаш, заедно с кредита  Така при кражба, кредитът ще бъде покрит от застрахователя.

Процедурата за сключване на такива застраховки е много бърза и лесна. Не се изискват предварителни медицински прегледи..

За какво да внимаваш при сключване на застраховка?

  • Проверявай дали компанията или брокерът са в регистъра на Комисията за финансов надзор ( КФН ).

  • Представяй всички данни, когато кандидатстваш за застраховка – в противен случай, полицата може да стане невалидна и застрахователната компания няма да ти плати при иск.

  • Чети внимателно общите и специалните условия на полицата за изключения.

  • Разучи какво предлагат другите, за да си сигурен, че получаваш най-изгодните условия. Някои полици може и да са по-евтини, но да не предлагат същото ниво на защита.

  • Питай и искай да ти разяснят условията, ако не са ти ясни.

Повече за пакетите, с които можеш да застраховаш кредита си и покупката си на изплащане, можеш да научиш от застраховките на БНП Париба Лични Финанси, България.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Работя като Онлайн Маркетинг Мениджър в БНП Париба Лични Финанси, България.
Как управлявам парите си?
Винаги имам ясна цел за какво трябва да похарча парите си или за какво трябва да ги спестя. Това ми помага да управлявам разумно и отговорно личните си финанси.


Още мои публикации