Лични финанси

5 стъпки, с които да подобриш финансовите си навици през 2015

Публикувано на 6 януари 2015 от Биляна Руженова

5 стъпки, с които да подобриш финансовите си навици през 2015

Според психолози, на човек са му необходими между 21 и 28 дни, за да си изгради нов навик. Същото се отнася и когато говорим за финансови навици.

Ето 5 стъпки, с които да придобиеш нови финансови практики и да подобриш управлението на личните си средства: 

Постави си конкретни и реалистични финансови цели

„Искам да пестя повече и да харча по-малко.” – това е страхотна идея, но за да се превърне в цел, трябва да бъде формулирана по-конкретно. Например – „Искам да спестявам 1/4 от заплатата си всеки месец.“ – е конкретна цел, която може да те насочи какви да бъдат последващите ти действия, за да я реализираш.

Когато целите са точно дефинирани, ще можеш да проследиш тяхното изпълнение и да измериш резултата накрая.

Разбери къде отиват парите ти

Прегледай за какво и колко си харчил през изминалата година и си направи план за новата. Така не само ще можеш да предвидиш разходите си за седмицата, месеца и дори годината, а и ще знаеш кое перо от разходите ти има нужда от оптимизиране.

Обикновено човек харчи най-много, когато е повлиян от емоционални решения. Добре е да откриеш именно тези твои „слабости“ и да ограничиш тяхната покупка в полза на по-рационални.

Направи промяната приоритет

Навиците се придобиват в резултат на постоянство и мотивация. Ако наистина искаш да промениш обичайното си поведение, изключително важно е да направиш тази промяна свой приоритет и да се стремиш към нея.

Осигури си благоприятна среда

Придобиването на нови навици е свързано и със създаването на благоприятна среда за тях. Важна е и подкрепата на околните – приятелите и семейството. Опитай се да се обградиш с хора, които споделят твоите цели и ще ти помогнат да ги постигнеш.

Не чакай действията да се превърнат в навици

За да постигнеш финансова стабилност, трябва всеки ден да се стремиш към голямата цел стъпка по стъпка. Когато започнеш да виждаш първите положителни резултати, като например увеличаване на спестовната ти сметка всеки месец, значи си започнал да създаваш новите си финансови навици. А това ще е най-добрият стимул да продължиш напред.

Изграждането на рутина в управлението на личните ти средства ще ти помогне да постигнеш стабилна финансова година.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Работя като Онлайн Маркетинг Мениджър в БНП Париба Лични Финанси, България.
Как управлявам парите си?
Винаги имам ясна цел за какво трябва да похарча парите си или за какво трябва да ги спестя. Това ми помага да управлявам разумно и отговорно личните си финанси.


Още мои публикации