Лични финанси

Как да си осигуриш стабилна финансова година?

Публикувано на 30 декември 2014 от Катя Делипавлова

Как да си осигуриш стабилна финансова година?

Наред с цялостната равносметка на годината е добре да си направиш и финансова ревизия.

Тя ще ти даде нов поглед върху личните ти средства и ще ти помогне по-добре да определиш целите си за новата година. Не забравяй, че финансовата стабилност не винаги зависи от размера на доходите ти, а от начина, по който ги управляваш.

Ето какво можеш да направиш:

Изчисли какви са пасивите и активите ти

Напиши си каква е стойността на всичко каквото имаш (активи): годишна заплата, спестявания, кола, апартамент и лично имущество.

След това изброй всичките си задължения (пасиви): ипотека, лизинг, задължения по кредитни карти и потребителски заеми.

Извади всички пасиви от активите си, за да разбереш какво ще ти остане. Това ще ти помогне да видиш голямата картина на личните ти финанси и ще ти помогне да планираш новата година и да следиш и напредъка си.

Направи си бюджет и се придържай към него

Бюджетът работи само и единствено, когато стриктно го спазваш. Така че се опитай реалистично да гледаш на това как харчиш парите си. Изброй подробно месечните си разходи и ги извади от месечния си доход. Ако видиш, че трябва да бъдат намалени, ги приоритизирай и се опитай да направиш икономии в бюджета.

Организирай плащанията си през цялата година

За целта можеш да използваш както електронен, така и хартиен календар, на който да отбележиш всички важни плащания и по-големи разходи през годината.

Така ще можеш да разпределиш приходите си спрямо съответните дати и предварително ще знаеш с какви свободни средства ще разполагаш за други твои планове. Важно е също да извършваш плащанията си навреме, за да избегнеш начисляването на допълнителни плащания.

Опиши целите си

Ако не си постигнал през тази година финансовите си цели, значи имаш нужда от нов подход. Първо се увери дали целите ти са конкретни и постижими. Например, ако планираш покупка на нов автомобил,ремонт на кухнята или екзотична почивка, си запиши целите, като ги приоритизираш. След това към всяка сложи колко ще струва. Направи си реалистична времева линия, т.е. кога ще можеш да постигнеш всяка от тях през новата година.

Направи си  „спешен фонд”

Опитай се да поддържаш „фонд” за непредвидени разходи. И не се изкушавай да теглиш от тези пари. Ако все пак ти се наложи да вземеш от „фонда” за спешни случаи, си определи срок, в който да възстановиш сумата.

Застраховай се

Замисли се дали да не си направиш здравна застраховка, както и застраховка на автомобила и жилището. Така ще си гарантираш сигурност дори при непредвидени ситуации.

Обсъди годишните си планове с цялото си семейство и се убеди, че всички са наясно с цялостната картина. Запознай и децата си със семейния бюджет. А ако са на подходяща възраст, дори могат да вземат участие в неговото управление. Заедно можете да усвоите правилни финансови навици и да поддържате стабилни семейните си средства.

С пожелания за щастлива и успешна нова година!

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации