Твоя бизнес

Какво притежават домакинствата?

Публикувано на 20 юли 2015 от Янита Минкова

Какво притежават домакинствата?

През последните години сме свидетели на, макар и бавно, повишаване на покупките на стоки за дълготрайна употреба. Сред тях са бялата и черна техника и устройствата за комуникация.

Всяко домакинство с телевизор и хладилник

Най-разпространените стоки за дълготрайна употреба сред българските домакинства, са телевизорите и хладилниците. Според данни на Националния статистически институт (НСИ), в 98.9% от домовете има поне по един телевизионен приемник. Едва 1% от домакинствата в градовете не притежават подобно устройство. В селата телевизори има в 98.7% от къщите. Отново според данни на националната статистика, средната цена на закупените през 2014 г. приемници е малко под 500 лв.

На второ място по разпространение са хладилниците като 98% от домакинствата имат уред за охлаждане на храни и напитки. Разпределението им по градове и села е съответно 98.6% и 96.3%. Данните показват, че потребителите са похарчили около 520 лв. за хладилник и 490 лв. за фризер.

Мобилните телефони са повече от пералните

Оказва се, че на трето място по разпространеност са мобилните телефони. Данните показват, че 91.2% от домакинствата притежават апарат за комуникация, докато, за сравнение, 91% притежават пералня. Мобилни телефони притежават близо 92.9% от домакинствата в градовете и малко над 86.3% в селата. При пералните съотношението е 94.2% и 80.8%.

Половината домакинства имат компютър

Според данните на НСИ 55.2% от българските домакинства притежават компютър. Почти всички от тях имат и връзка с интернет. В градовете около 62% от домовете имат такова ИТ устройство, а в селата – малко над 33.5%.

Най-слабо разпространени са миялните машини

Оказва се, че българите все още масово мият съдовете си на ръка. Едва 9.9% от домакинствата притежават съдомиялна машина. Тези уреди са налични в 11.7% от жилищата в градовете и в под 4.2% от селските домове.

През последните години се наблюдава една много ясна тенденция по отношение на стоките за дълготрайна употреба – ръст на покупките на бяла и черна техника на изплащане. А ето и кои са 10-те най-предпочитани уреди, които хората си купуват на -кредит.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации