Нашата дейност

Тенденции в продажбата на „смарт“ устройства през 2014 г.

Публикувано на 19 февруари 2015 от Катя Делипавлова

Тенденции в продажбата на „смарт“ устройства през 2014 г.

Данните от класацията „Топ 10 на изплащане“ показват, че 4 от най-търсените стоки през 2014 г. са „умни” устройства, свързани с интернет.

Това са смарт телевизорите, смартфоните, лаптопите и таблетите.

Два пъти по-евтини смарт телефони

От резултатите става ясно, че определено за българина е важно да е онлайн по всяко време. Ето защо е готов да направи компромис с някои хардуерни характеристики, но да притежава лаптоп или смартфон на по-достъпна цена.

Например, смартфонът- победителят в новото издание на „Топ 10 на изплащане 2014“ е по-евтин в сравнение с най-търсения модел през 2013 г. Средната му цена е 570 лв. и е с 15.6” HD дисплей, процесор Intel Celeron 2.41 GhZ и 500 GB хард диск. За сравнение, миналата година най-купуван беше телефон на средна цена 920 лв. с по-мощен процесор и по-голяма памет.

През 2014 г. смартфоните изместват лаптопите от 2-то място в класацията, след като бяха на 4-то през 2013 г., като молбите за покупка на такива устройства на изплащане отбелязаха ръст от 100% на годишна база.

Два пъти по-скъпи телевизори

Безспорният победител в новата класация е телевизорът с 10% ръст на продажбите. Според данните, през 2014 г. най-търсеният телевизор е бил два пъти по-скъп в сравнение с 2013 г. и новият първенец е със средна цена 1045лева. Това е 40-инчово 3D Full HD Smart устройство с възможност за конвертиране на образа от 2D към 3D, 400 Hz честота на опресняване, 3D озвучителна система, възможност за запис върху външен носител и много други съвременни характеристики.

За сравнение, победителят през 2013 г. беше 32-инчов HD Ready телевизор със средна цена 515 лева. Така „смарт” телевизорите печалят битката със „стандартните” устройства от по-старо поколение, което беше прогнозирано от експертите на БНП Париба Лични Финанси, България в предишното издание на класацията.

Освен технологични стоки, българите могат да избират от над 500 други продукти, които могат да закупят на изплащане. 

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации