Лични финанси

Как да градиш добра кредитна история

Публикувано на 26 февруари 2020 от Валентина Райнова

Как да градиш добра кредитна история

Ако не обслужваш редовно заемите си, това се отразява върху кредитната ти оценка.

Какво е кредитна история?

Това е цялата информация за отпуснатите ти кредити, задължения и плащания и начина, по който си ги обслужвал, включително и дали редовно си плащал задълженията по кредитната си карта. Ако не обслужваш редовно заемите си, то това се отразява върху кредитната ти оценка.

Как да изградиш добра кредитна история?

Плащай задълженията си редовно

На всеки се случва да забрави да си плати сметката за интернет или пък телефон. В тези случаи оставаш за няколко дни без дадената услуга. Но когато не направиш навреме плащането по кредитите си, това се отразява върху кредитната ти история. Затова, те съветваме да си изготвиш график или календар, с който да се подсещаш за вноските си по заемите. Така няма да забравиш за някое плащане или да го забавиш. Ако започнеш да правиш това всеки месец, с времето ще обслужваш задълженията си редовно и това положително ще се отрази и на кредитната ти история.  

Но ако имаш идея за нов план, но искаш да намалиш месечните си плащания по различните си кредити, с кредит за обединяване на задълженията от БНП Париба Лични Финанси ти избираш колко от тях да обединиш и да оптимизираш бюджета си. Най-хубавото е, че имаш фиксирани условия за целия период на кредита.

Грижи се добре за кредитната си карта

Кредитната карта е удобство, но ако не покриваш плащанията редовно, това също се отразява върху ЦКР. Затова трябва да я ползваш разумно и внимателно да следиш месечните извлечения.  

С кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси имаш до 58 дни гратисен период. Кредитните ни карти имат и други предимства – можеш да направиш покупка на равни месечни вноски или пък превод към личната ти сметка. Ако се възползваш от тях, не забравяй да плащаш навреме задълженията си, за да изградиш по-добра кредитна история.

Настрой автоматични плащания
 

За да си сигурен, че няма да пропуснеш вноска, просто настрой автоматични плащания от своята банкова сметка към финансови институции и доставчици на услуги. Това става много лесно – можеш да го направиш сам през интернет банкирането или да подадеш заявление.

Провери си статуса си в ЦКР

Централен кредитен регистър - ЦКР е информационната система на Българската народна банка (БНБ). В нея може да се провери дали даден човек дължи пари към банка или финансова институция. Информацията е достъпна както за потребителите, така и за банките и финансовите институции. Ако имаш съмнения за личния си кредитен рейтинг, можеш да  го провериш в ЦКР. Всеки, който иска да получи справка за статуса си, може да го направи, но отнема малко време и ще трябва да изчака около седмица-две.

Постави си цели

Друг добър начин да повишиш кредитния си рейтинг е да си поставиш цели и да се стремиш да ги постигаш. Да речем, че кредитната ти история е близо до границата между приличен лош рейтинг. Опитай се да промениш това, като започнеш да обслужваш редовно задълженията си, следиш месечните си извлечения на кредитната си карта или консолидирай разходите си. След време провери отново в каква е кредитната ти история.

Защо подобряването на кредитната ти история е важно - защото добрият кредитен рейтинг е ключът, който ти дава по-голямо финансиране за по-големи проекти. А как да избереш правилния кредит за теб можеш да разбереш в блога ни.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации