Лични финанси

Разбери повече за финансовите термини

Публикувано на 17 декември 2018 от Веселина Евтимова

Разбери повече за финансовите термини

За много хора финансовите термини са скучни думи, които само пълнят рекламни брошури.

Всъщност финансовите термини могат да ти помогнат да избереш правилния кредитор и да изплатиш по-бързо и лесно задълженията си.

Когато кандидатстваш за кредит, трябва да имаш доверие на своя кредитор. А с ясни и фиксирани условия, както и лична консултация при избора на кредит, изплащането е много по-лесно и бързо. Но за да си напълно спокоен при срещата си с кредитния консултант, препоръчваме ти да се запознаеш (или да си припомниш) тези финансови термина. Подредили сме ги по азбучен ред, за да те улесним.

Главница: парите, които си получил от финансовата институция. Главницата е важна при начисляването на лихвата на кредита.

Годишна лихва: процентът лихва, който банката начислява на годишна база върху главницата.

Годишният процент на разходите (ГПР): показва общия разход по кредита като процент от сумата на отпуснатия кредит на годишна база. При неговото изчисляване се включва договорената лихва и разходите по кредита (такси, застраховки, месечно обслужване и други). В крайна сметка ГПР е по-висок от договорената лихва. Той е добър показател, с който потребителите могат да сравняват предложенията на различните финансови институции и банки. Важно е обаче офертите да са за еднаква сума, срок и начин на погасяване.

Ефективен лихвен процент: показва колко струва кредитът. Това включва лихвите, таксите, комисионните, застраховките и всички останали разходи по кредита.

Капитализирана лихва (сложна лихва): при депозит през всеки период към главницата се добавя лихвата за периода и така през следващия период се олихвява получената сума.

Лизинг: потребителят получава правото да използва дадена вещ за определен срок и при конкретна схема на разплащане, като след изплащането ѝ, той става собственик на стоката. При отпускане на лизинг, клиентите заплащат първоначална лизингова вноска (самоучастие), която е процент от стойността на вещта.

Лихва: цената на отпуснатите средства за периода на тяхното ползване от клиента.

Лихвен процент: лихвата изразена като процент от главницата за определен период от време.

Месечна вноска по кредит: всеки месец трябва да внасяш тази сума за редовното изплащане на кредита. Можеш да го правиш по няколко начина. За клиентите на БНП Париба Лични Финанси, методите са: безплатно с Cashterminal, удобно с ePay, бързо на банкомат, в офис на EasyPay или в клон на партньорска банка. Повече информация за начините на плащане можеш да намериш на сайта ни.

Падеж на вноска: е крайният срок за плащането на месечната вноска. Можеш да видиш датата в договора си или в погасителния план.  

Падеж на депозит: е датата, на която изтича договорът за депозит. Тогава можеш да правиш промени по него- да теглиш пари, да смениш срока му и други.

Падеж на кредит: датата, на която изтича кредитът.

Погасителен план: датите и размера на всички вноски, които дължиш, за да изплатиш кредита си.

Проста лихва: е обратното на сложната- при нея лихвата е само за вложените пари за един период. Тази лихва не се прибавя към главницата.

Централен кредитен регистър (ЦКР): информационната система на БНБ, която показва дали даден човек дължи пари към банка или финансова институция. Информацията в регистъра е достъпна както за потребителите, така и за банките и финансовите институции. Ако искаш да получиш справка за статуса си, можеш да го направиш без такса, но ще я получиш след две седмици.

Това бяха някои от по-важните финансови термини. Както виждаш, не е никак труден, а и кандидатстването за кредит е максимално улеснено. С БНП Париба Лични Финанси кандидатстваш с три лесни стъпки онлайн. Не забравяй, че нашите консултанти те очакват и на телефон 0700 11 811, както и в офисите ни из цялата страна - намери най-близкия до теб.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации