Нашата дейност

Пет важни въпроса при избор на кредит

Публикувано на 21 август 2019 от Валентина Райнова

Пет важни въпроса при избор на кредит

ОтЛични финансови новини

Важно е да получиш няколко важни отговора, когато търсиш финансиране за своя проект с кредит, преди да решиш какъв размер и от кого.

Колко струва кредитът?

Можеш да откриеш отговора на този въпрос в Стандартния европейски формуляр за преддоговорна информация , който ще получиш на място в офисите на финансовата компания. Там задължително е посочена информация за Годишен лихвен процент - това е цената, която заплащаш за използването на заетата сума за период от една година.

По-важният показател е Годишният процент на разходите - той изразява реалната цена на кредита, включваща всички дължими лихви, такси и комисионни, представен като процент от сумата на кредита за период от една година.

Добре е да погледнеш и от друга гледна точка и да се запиташ не само колко пари ти трябват но и колко можеш да плащаш на месец. Всеки може сам да изчисли реалните си възможности чрез подробен анализ на семейния си бюджет. Този въпрос ще зададат и отговорни компании, като БНП Париба Лични Финанси, защото за тях е важно човек да може да изплати сумата, за която кандидатства, без стандартът му на живот да пострада.

Според нашите експерти, готовите оферти от стандартни таблици може да не са подходящи за твоя бюджет. Отговорният финансов съветник ще направи анализ на доходите и разходите ти, за да определите заедно от какъв тип кредит се нуждаеш и какъв да са размерът и срокът му. След това ще изготви и индивидуален погасителен план, съобразен с най-удобната за теб месечна вноска.

Изборът на дата, на която да плащаш месечните си вноски, е не по-малко важен. Съветът на експертите е да избираш за падежна дата тази, която е най-близка до получаването на основния ти доход.

За да имаш добра кредитна история, е важно да спазваш стриктно падежната си дата и да не пропускаш плащания. Това води до излишно начислени разходи, които можеш да избегнеш.

Възможно е през периода на изплащане на кредита да възникне непредвидена ситуация. Ако човек е послушал съвета на личния си финансов консултант да застрахова плащанията по кредита си, значи няма от какво да се притеснява. Тези застрахователни програми покриват най-честите непредвидени ситуации и помагат на застрахованите, като могат да покрият целия размер на кредита.

Това е важно в случаите, когато се налага клиентът да получи допълнителна информация или документи, свързани с кредита през периода на изплащането му. Има институции, в които всички тези услуги се заплащат допълнително. При отговорните компании кредитните консултанти са там, за да отговорят на всички въпроси и да помогнат на човек да направи правилен избор.

Когато човек получи правилните отговори на тези пет въпроса, може да избере какъв кредит да вземе и от кого.

БНП Париба Лични Финанси, България кредитира отговорно и винаги е на линия, за да ти помогне в правилния избор.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации