Твоя бизнес

Къде е България на дигиталната карта на Европа?

Публикувано на 27 август 2015 от Катя Делипавлова

Къде е България на дигиталната карта на Европа?

Днес дигиталните устройства улесняват плащането на сметки, подаването на документи към държавни, общински и частни организации.

Неслучайно дигитализацията е сред приоритетите на Европейския съюз, а напредъкът ежегодно се измерва чрез „Индекс за дигитална икономика и общество”, който проследява прогреса на страните от ЕС в тази област.

Къде е България?

Индексът се формира по пет показателя: свързаност, човешки капитал, използване на интернет, интегриране на дигитални технологии и електронни обществени услуги. По този индекс, в изданието за 2015г. България е в групата на страните с най-ниски резултати. В нея са още Румъния, Чехия, Гърция, Кипър, Унгария, Хърватия, Полша, Словения, Словакия и Италия. Най-добре в използването на съвременните технологии се представят Дания, Швеция, Холандия и Финландия.

Колко българи имат бърз интернет?

Според данните от проучването 54% от българските домакинства имат широколентова интернет връзка, като 47% от тези домакинства имат бърз интернет. Страната ни е на 20-то място в ЕС по използване на интернет. Потребителите ползват основно социални мрежи, провеждат гласови или видео разговори, четат новини и слушат музика, гледат филми или играят игри.

Тази тенденция се потвърждава и от последните данни на НСИ за 2014 г., според които 71% от българите използват интернет за Facebook. Най-активно в мрежата влизат младежите между 16 и 24 години.

Колко българи ползват финансови услуги онлайн?

Ако за българския интернет потребител ползването на Facebook е на първо място, то финансовите услуги са на последните места. Според данните на „Индекс за дигитална икономика и общество” едва 8.5% ползват онлайн банкиране, а 28% пазаруват онлайн.

Според годишното проучване на Samsung Techonomic Index, обаче, 63% от анкетираните българи използват мобилни телефони, компютри, лаптопи и таблети за достъп до банкова сметка, а 50% правят разплащания. Данните са публикувани в края на юли 2015 г.

Как бизнесът може да се възползва от дигитализацията?

В момента едва 5.5% от малките и средни предприятия в България предлагат опция за покупка на стоки през интернет, а делът на тези, които търгуват през интернет с други страни-членки на ЕС е 2.1%. Експертите на ЕС твърдят, че българският бизнес може да повиши конкурентоспособността си, чрез по-силно присъствие в социалните мрежи и като разчита повече на облачни услуги.

В бъдеще светът ще се дигитализира все повече и повече. Интернет ще достигне до по-голям брой хора, мобилните устройства ще изместят стационарните, а мобилният интернет ще е все по-бърз и сигурен. Това ще привлече и много нови клиенти към онлайн пазаруването навсякъде и по всяко време и ще промени света на разплащанията.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации