Твоя бизнес

Къде е България на дигиталната карта на Европа?

Публикувано на 27 август 2015 от Катя Делипавлова

Къде е България на дигиталната карта на Европа?

Днес дигиталните устройства улесняват плащането на сметки, подаването на документи към държавни, общински и частни организации.

Неслучайно дигитализацията е сред приоритетите на Европейския съюз, а напредъкът ежегодно се измерва чрез „Индекс за дигитална икономика и общество”, който проследява прогреса на страните от ЕС в тази област.

Къде е България?

Индексът се формира по пет показателя: свързаност, човешки капитал, използване на интернет, интегриране на дигитални технологии и електронни обществени услуги. По този индекс, в изданието за 2015г. България е в групата на страните с най-ниски резултати. В нея са още Румъния, Чехия, Гърция, Кипър, Унгария, Хърватия, Полша, Словения, Словакия и Италия. Най-добре в използването на съвременните технологии се представят Дания, Швеция, Холандия и Финландия.

Колко българи имат бърз интернет?

Според данните от проучването 54% от българските домакинства имат широколентова интернет връзка, като 47% от тези домакинства имат бърз интернет. Страната ни е на 20-то място в ЕС по използване на интернет. Потребителите ползват основно социални мрежи, провеждат гласови или видео разговори, четат новини и слушат музика, гледат филми или играят игри.

Тази тенденция се потвърждава и от последните данни на НСИ за 2014 г., според които 71% от българите използват интернет за Facebook. Най-активно в мрежата влизат младежите между 16 и 24 години.

Колко българи ползват финансови услуги онлайн?

Ако за българския интернет потребител ползването на Facebook е на първо място, то финансовите услуги са на последните места. Според данните на „Индекс за дигитална икономика и общество” едва 8.5% ползват онлайн банкиране, а 28% пазаруват онлайн.

Според годишното проучване на Samsung Techonomic Index, обаче, 63% от анкетираните българи използват мобилни телефони, компютри, лаптопи и таблети за достъп до банкова сметка, а 50% правят разплащания. Данните са публикувани в края на юли 2015 г.

Как бизнесът може да се възползва от дигитализацията?

В момента едва 5.5% от малките и средни предприятия в България предлагат опция за покупка на стоки през интернет, а делът на тези, които търгуват през интернет с други страни-членки на ЕС е 2.1%. Експертите на ЕС твърдят, че българският бизнес може да повиши конкурентоспособността си, чрез по-силно присъствие в социалните мрежи и като разчита повече на облачни услуги.

В бъдеще светът ще се дигитализира все повече и повече. Интернет ще достигне до по-голям брой хора, мобилните устройства ще изместят стационарните, а мобилният интернет ще е все по-бърз и сигурен. Това ще привлече и много нови клиенти към онлайн пазаруването навсякъде и по всяко време и ще промени света на разплащанията.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации