Твоя бизнес

Българското потребление отбелязва значителен ръст

Публикувано на 20 март 2015 от Катя Делипавлова

Българското потребление отбелязва значителен ръст

Според данни на Националния статистически институт през изминалата година икономиката на страната ни е нараснала с 1.7%, което определя 2014 като годината с най-голям ръст за последните три години.

Резултатът се дължи на нарасналото крайно потребление на стоки и услуги, като увеличението на годишна база е 3.7%.

Нива на приходите и разходите на населението за 2014

Данните на НСИ сочат, че за последното тримесечие на 2014 година общо разходите на българина са се увеличили с 3.1% и са средно 1171 лв. Общият доход средно на лице е 1160 лв. Основен източник продължава да бъде работната заплата, която формира 55.2% от приходите в домакинството.

Данните сочат, че 32% от приходите си потребителите са отделяли за храна и безалкохолни напитки през годината. Битовите разходи са се понижили от  171 лв. на 153 лв. на човек за последната година.  

Наблюдава се и нарастване на потреблението на облекло и обувки, като през последното тримесечие на миналата година делът му е 14.4% от разходите. За сметки, обзавеждане и поддръжка на дома отиват 17.1% от доходите, като ръстът в сравнение с 2013 г. е 13.6 на сто.

Увеличаване на потреблението сред българските потребители

Според европейската статистическа служба Евростат, страната ни се нарежда сред страните с най-голям годишен ръст на потреблението. Данните показват, че оборотите в търговията на дребно през последния месец на миналата година са нараснали с 6.4 на сто в сравнение с последния месец на 2013 г.

НСИ също потвърждават резултатите от Евростат. В България се отбелязва ръст в продажбите на битова техника и мебели с 16.3% на годишна база, както и на компютри и мобилни телефони с 13.4%, също спрямо декември 2013 г. Увеличението се наблюдава в продължение на няколко месеца, което показва трайна тенденция за ръст в потреблението.

Според анализ на БНП Париба Лични Финанси през изминалата година се наблюдава ръст в продажбата на „смарт“ устройства на изплащане, като смарт телефони и смарт телевизори. Освен технологични стоки, българите имат избор от над 500 други продукта, които могат да закупят с кредит на изплащане.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации