Лични финанси

5 съвета за решаване на финансовия ребус в края на годината

Публикувано на 20 декември 2019 от Валентина Райнова

5 съвета за решаване на финансовия ребус в края на годината

Наближава периодът на тежките изпитания за личния ти бюджет.

Добрата новина е, че все още не е късно да преминеш през този период с лекота за финансите ти. Как? С нашите 5 практични съвета.

Сметни какви са ти разходите 

Тайната на доброто управление на бюджета е в умелото планиране. Дори и да не си правиш бюджет за всеки месец, все още не е късно да направиш финансов план. Предвиди за кого какви подаръци искаш да купиш, колко ще струва семейната ваканция и дали няма да се наложи да посетиш важен роднина за Васильовден, например. Събери цялата сума, към нея добави разходите за битови сметки, плащане на вноски по кредити и други плащания като застраховки, винетки и данъци, и така ще знаеш колко горе-долу ще похарчиш до средата на януари.

Дръпни чертата и виж с какво разполагаш  

Равносметките обикновено се правят в края на годината, но нищо не пречи да направиш един бърз отчет на личните финанси и сега. След като направиш списъка с разходите, сметни какви приходи очакваш и така ще знаеш какво от предвиденото можеш да си позволиш. В случай че парите не стигат, можеш да замениш някои от подаръците с по-евтини алтернативи или да съкратиш ски ваканцията с ден-два. В никакъв случай не пропускай плащането на сметки, за да не се окажеш без ток на Нова година, или вноските по кредити, за да не трупаш лоша кредитна история.

Помисли по-рано за подаръци за предстоящите празници

Колкото по-напред във времето се организираш и купиш подаръци за своите роднини и близки за Коледа и Нова година, толкова по-добре. Така ще можеш да се възползваш от големите намаления, които предстоят в края на ноември и да вземеш желаните неща с голяма отстъпка. Затова виж и съветите ни за умело пазаруване в последния петък на ноември. От практична гледна точка, ако искаш да избегнеш навалицата по магазините, която настава в края на годината, те съветваме да пазаруваш онлайн.

Стабилизирай бюджета с кредит

Възможно е планираните разходи да надвишат очакваните приходи. В същото време ти се иска да зарадваш семейството и да не пропуснеш ски ваканцията. Решението в този случай е потребителски кредит. Така не само ще реализираш всички свои планове за празниците, но и ще имаш резервни средства за неочаквани ситуации като спешен ремонт на колата или на хладилника. Много е важно да избереш доверен партньор като БНП Париба Лични Финанси. С нашия потребителски кредит можеш да финансираш мечтаната ваканция при фиксирани условия за целия период на изплащане и сам за избереш размера на вноската.

Използвай кредитна карта

Кредитната карта е удобно решение за ноемврийския и Коледния шопинг. С кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси можеш да си купиш стоки на изплащане от търговските партньори на компанията. Например, мечтаният смартфон или телевизор като подарък за предстоящите празници могат да са твои само за 15 минути и ще ги изплащаш на равни вноски, което е много удобно. Имай предвид, че картата ти дава възможност да се възползваш и до 58 дни гратисен период, през който, ако възстановиш използваната сума, върху нея не се начислява лихва.

Ако все пак имаш нужда за подобриш финансовата си стабилност и ти трябват насоки за правилното управление на парите ти, то добра стъпка е винаги да планираш годишния си бюджет. Ето как да го направиш с нашето ръководство тук.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации