Лични финанси

3 финансови термина, на които всеки родител трябва да научи детето си

Публикувано на 26 май 2016 от Катя Делипавлова

3 финансови термина, на които всеки родител трябва да научи детето си

Тъй като повечето училища не учат децата на лични финанси, отговорността се пада на родителите.

Но много от тях не са склонни да подхванат темата, защото не се чувстват квалифицирани или си мислят, че разговора за пари може да разтревожи детето им. Ние обаче те съветваме, да започнеш да разговаряш с детето си по темата възможно най-скоро. Така ще възпиташ у него отговорна личност, която цени парите, спестява и харчи разумно.

За да ти бъдем полезни, избрахме 3 финансови термина, с които да започнеш:

Спестявания (Възраст 4+)

Това е една от най-добрите теми за въвеждане на малкото дете в сферата на личните финанси. То много лесно би я разбрало, като му обясниш, че не трябва да харчи всичките си пари, а да задели малка част от тях. Разбира се, за целта трябва да му представиш и подходящ мотиватор, като например, че със спестената сума ще може да си купи конкретна играчка, дреха или книга.

Така освен, че ще възпиташ в детето си отговорност още от най-ранна възраст, ще го подготвиш и за справянето с джобните, когато тръгне на училище.

Бюджет (Възраст 6+)

Знаеш, че бюджетът е вид месечен план, с който следиш къде отиват парите ти. Как обаче да го обясниш на детето по достъпен и интересен начин? Детски психолози предлагат една много интересна игра, с която да покажеш на детето в училищна възраст какво е бюджет. Започни, като определиш сумата Х за неговите седмични джобни и в няколко буркана заедно разпределяте парите. Сложете на всеки буркан надпис в зависимост от нуждите и разходите. Например: спестявания, обяд, учебници, забавления и др. Така детето ще може лесно да вижда за какво харчи парите си и ще си прави по-лесно сметка.

Заем (Възраст 8+)

Започни темата като обясниш какви са причините хората да използват заем. Например, когато искат да финансират по-скъпи проекти, като покупка на автомобил или ремонт на жилището. Всичко, което вземеш назаем обаче трябва да се върне след това. Правилото важи не само за играчките и дрехите от приятели, но и за парите.

 

Още полезни съвети можеш да намериш в наръчника по финанси за деца, който ще ти помогне да възпиташ в детето си добра финансова култура.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации