Лични финанси

Джобните пари и децата – как, кога и колко да се дават?

Публикувано на 2 октомври 2015 от Янита Минкова

Джобните пари и децата – как, кога и колко да се дават?

Някои деца получават пари от родителите си веднъж седмично или месечно, и сами разпределят харченията си, а други - само, когато им трябват за конкретна покупка или плащане.

Ако попитаме какви са предимствата и недостатъците на предварителното, планирано даване на пари на децата, ще срещнем различни отговори. За една част от родителите, определянето на седмичен бюджет на детето, ще го научи да управлява личните си финанси отрано. За друга част от тях, джобните служат и като възнаграждение за добре свършена работа. Така детето ще се научи, че парите не се дават безвъзмездно, а е необходимо да се потруди за тях.

Ако е настъпил моментът, в който се замисляш дали е време да отпуснеш джобни на детето си, ето 4 въпроса, които ще те ориентират:

На колко години трябва да е детето, за да получава джобни пари?

Детето трябва да притежава различни знания за парите според възрастта, на която е. Когато става въпрос, обаче, за поверяването му на определена сума пари, трябва да се подходи индивидуално. Родителят е този, който познава най-добре детето си и ще може да прецени дали е настъпил момента да получи пари, които да харчи само. Признаците, по които можеш да се ориентираш са: разпознава ли различните банкноти и монети, умее ли да брои и дори да смята? Ако отговорът е да, то можеш да си спокоен, че детето ти ще се справи с първите си джобни.

С каква сума трябва да разполага?

Всичко зависи, от това колко пари можеш да си позволиш, съобразно семейния бюджет. Като начало можеш да фиксираш определена сума, която детето ти да получава и разпределя за  седмица или за целия месец. Като тя може да се различава в зависимост от неговата възраст и  нужди. Например, ако детето ти е на 7 години, можеш да му определиш бюджет от 10 лв. на седмица, от които то само да прецени дали да ги изхарчи или спести. Сумата може да е по- голяма, ако са му необходими пари за закуска или обяд докато е на училище.

Трябва ли да си изкарва джобните пари?

Това е една много дискутирана тема, с различни мнения. Ето един компромисен вариант – от една страна можеш да даваш на детето си джобни, без да очакваш то да направи нещо в замяна, а от друга – да увеличаваш техния размер с определена сума, в зависимост от работата, която е свършило за домакинството. Важно е обаче, да не го възнаграждаваш за дейности, които то така или иначе трябва да прави, като например да си оправя леглото и да си подрежда стаята. Помисли за други домашни задължения, в които може да се включи и така да получи допълнително джобни пари. Това ще му помогне да научи стойността им, и че е необходимо време, за да ги спечели.

Дали да контролираш харченето на джобните?

Детето ти може да използва джобните си пари за много и различни неща. Това зависи от възрастта му и сумата, която му отпускаш. Ако детето е по-малко, част от парите могат да бъдат използвани за обяд в столовата на училището веднъж седмично. При по-големите деца, джобните могат да се влагат в покупката на книги, дрехи или излизане с приятели на кино. Важно е да му дадеш свобода поне върху част от парите. Това е начина, по който ще го научиш да планира личния си бюджет, да харчи разумно и да спестява.

Разбери какво още можеш да направиш за финансовата грамотност на детето си от Наръчник по финанси за деца на БНП Париба Лични Финанси.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации